به گزارش خبرنگار مهر، در بسیاری از کشورهای دنیا به منظور ایجاد امنیت در سبد سوخت حمل و نقل، از انواع سوخت در خودروها استفاده میشود. برای مثال در بسیاری از کشورهای اروپایی از بنزین، گازوئیل، گاز مایع (اتوگاز)، CNG و برق در خودروها برای راه اندازی خودروها استفاده میشود.
در این میان اما عواملی محدود کننده ممکن است وجود داشته باشد که باعث شود اولویت بندی برای انتخاب نوع سوخت در هر کشور متفاوت باشد. از جمله این محدودیتها، بود یا نبود منابع در یک کشور، شرایط اقتصادی و اجتماعی، پیشرفت صنعتی و … را میتوان نام برد.
ترکیه از جمله کشورهایی است که با وجود عدم برخورداری از منبع مناسب LPG، جایگزینی این سوخت را با بنزین و گازوئیل نسبت به سایر سوختها ترجیح داده است به طوری که اکنون ۴.۳ میلیون خودرو در ترکیه سالانه ۳.۱ میلیون تن اتوگاز مصرف میکنند. از جمله دلایل دولت ترکیه برای توسعه استفاده از LPG به جای بنزین و گازوئیل شرایط اجتماعی شهرها و کاهش آلودگی هوای آنها است. از طرف دیگر دولت روسیه نیز با وجود بهره مندی از منابع عظیم گاز طبیعی، همزمان از LPG و CNG به جای بنزین استفاده میکند. دلیل دولت روسیه اما علاوه بر کاهش آلودگی هوا، تأمین امنیت سبد سوخت حمل و نقل این کشور است. در بسیاری از مناطق دنیا از اتوگاز با عنوان سوخت پاک یاد میکنند.
اکنون سالانه ۲۷ میلیون تن اتوگاز در دنیا به عنوان جایگزین بنزین و دیزل مصرف میشود و بسیاری از کشورهای با مصرف عمده مانند ترکیه، کره جنوبی، روسیه، لهستان، چین، ایتالیا و … حتی به فکر گسترش استفاده از آن نیز هستند.
وزارت نفت به فکر حذف سوخت پاک از خودروها
محمدرضا رحیمی، کارشناس حوزه گاز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه در ایران سالانه ۱۸ میلیون تن LPG تولید میشود، گفت: با توجه به بازار مصرف و شرایط صادرات فعلی، ۱۰ میلیون تن از این مقدار بدون استفاده باقیمانده و در فلرها و خط لوله گاز طبیعی می سوزد. با این وجود اما وزارت نفت با انتشار سندی اقدام به حذف کامل LPG از سبد سوخت حمل و نقل کرده است. در حالی که اکنون نیاز است با به رسمیت شناختن این سوخت به جای بنزین و گازوئیل در حمل و نقل کشور به عنوان منبع مصرف جدید و مدیریت آن، از هدر رفت این سوخت جلوگیری کرده و درآمد اقتصادی برای کشور حاصل نمود.
وی افزود: وزارت نفت در این سند صریحاً اعلام کرده است « LPG در سبد آتی سوخت خودروها در کشور جایگاهی ندارد…». این در حالی است که با توجه به مزایای فراوان این سوخت، حتی با وجود غیر قانونی بودن این سوخت اکنون ۱.۵ میلیون خودرو از آن استفاده میکنند.
به گفته این کارشناس حوزه گاز یکی از دلایل وزارت نفت برای این اقدام «استاندارد نبودن و خطرناک بودن نحوه استفاده غیرفنی و غیر اصولی کنونی از گاز مایع در خودروها» است. در حالی که سبب اصلی این نوع استفاده از اتوگاز خود وزارت نفت است. زیرا بدون در نظر گرفتن عدهای از رانندگان که این سوخت را به سایر سوختها ترجیح میدهند، استفاده از آن را غیر قانونی دانسته و جایگاه رسمی برای آن در نظر نگرفته است. بنابر این صاحبان خودروها نیز به صورت کاملاً غیر ایمن و خطرناک اقدام به تخلیه سیلندر گاز مایع به مخزن خودرو و استفاده از آن میکنند. عدهای نیز جایگاههای غیر استاندارد برای استفاده از این سوخت راه اندازی کردهاند. همین امر باعث ایجاد آتش سوزی و خطرات جانی ناشی از آن در استفاده از LPG میشود.
LPG ذاتاً یک سوخت بی خطر است
رحیمی اظهار داشت: بنابر گزارش انجمن جهانی ال.پی جی (WLPGA) و با استناد به تحقیقات انجام شده در کشورهای مختلف، سه عامل اصلی در ایمنی LPG نقش دارند. ۱- فشار مخزن ۲- محدودیتهای انفجار و اشتعال پذیری ۳- دوگانه سوز کردن ایمن به صورت کارخانهای یا در کارگاههای استاندارد. از این سه عامل دو عامل اول به دلیل ماهیت LPG، آن را به یک سوخت ایمن تبدیل کرده اند و عامل سوم به عنوان تأثیر انسان در استانداردسازی دوگانه سوز کردن خودرو و مشروط است.
به گزارش خبرنگار مهر، بنابر این وزارت نفت میتواند با راه اندازی جایگاه رسمی و استاندارد برای تبدیل و سوختگیری خودروهای LPG سوز، از استفاده غیر فنی و غیر اصولی جلوگیری نموده و باعث شود صاحبان این خودروها به جای سوختگیری خطرناک یا سوختگیری در جایگاههای غیر استاندارد داخل گاراژهای اطراف شهرها، به صورت محترمانه از جایگاههای رسمی ایجاد شده در سطح شهر سوختگیری کنند.