جمعه 2ام آذر 1403

23ساله بدقولی به سبک پاکستانی ها

ماجرای صادرات گاز از ایران به پاکستان، با این که ایران همه تعهدات خود را برای اجرای این پروژه انجام داده، ناتمام مانده و وعده و وعید پاکستانی ها درباره اجرای تعهداتشان هیچ گاه به مرحله اجرا نرسیده است. – 23ساله بدقولی به سبک پاکستانی ها ماجرای صادرات گاز از ایران به پاکستان، با این […]

419 Views


ماجرای صادرات گاز از ایران به پاکستان، با این که ایران همه تعهدات خود را برای اجرای این پروژه انجام داده، ناتمام مانده و وعده و وعید پاکستانی ها درباره اجرای تعهداتشان هیچ گاه به مرحله اجرا نرسیده است.

– 23ساله بدقولی به سبک پاکستانی ها ماجرای صادرات گاز از ایران به پاکستان، با این که ایران همه تعهدات خود را برای اجرای این پروژه انجام داده، ناتمام مانده و وعده و وعید پاکستانی ها درباره اجرای تعهداتشان هیچ گاه به مرحله اجرا نرسیده است.

گسترش نیوز – قرارداد گازی میان ایران و پاکستان باقی مانده از طرحی است که زمانی قرار بود “خط لوله صلح” باشد، قرادادی که توافقنامه اولیه آن با پاکستان در سال 1995 به امضا رسید و سپس در سال 1999، هند نیز به این توافق مشترک گازی پیوست.

این قرارداد در 2004 بازبینی و جزییات آن روشن شد، اما پنج سال بعد، هند با بهانه هایی درباره امنیت و نرخ معاهده، نسبت به آن سرد شده و از تعهد سه جانبه کناره گیری کرد.

  اما در ماه سپتامبر 2012، عملیات اجرایی معاهده آغاز شده و روسای جمهور وقت دو کشور توافق کردند که در این زمینه همکاری داشته باشند؛ بر اساس این همکاری، پیش بینی شده بود که پاکستان نیز خط لوله خود را طی 22 ماه تا مرز ایران بکشد.

هم چنین بر اساس این معاهده گازی، قرار شد با شروع عملیات لوله گذاری تا سال 1393، صادرات گاز از طریق خط لوله به کراچی آغاز شود.

این قرارداد 25 ساله، ایران را متعهد می کند که صادرات گاز در روز از حجم 14 میلیون مترمکعب را آغاز کرده و آن را در دو فاز به 21 و 30 میلیون مترمکعب افزایش دهد.

پاکستانی ها از ابتدا بدعهدی کردند اما عملیات اجرایی خط لوله از سوی پاکستانی ها مدام متوقف می شد و ازسوی مسوولان این کار در پاکستان، اطلاعات ضدونقیضی درباره میزان پیشرفت پروژه ارائه می شد.

کارشکنی ها و عدم آغاز عملیات اجرایی خط لوله ازسوی پاکستان، در حالی اتفاق می افتاد که ایران از سال 2011 کار خط لوله خود را به اتمام رسانده بود و به اسلام آباد فرصت داده بود تا پایان 2014 عملیات خط لوله را تکمیل کند.

در حالی که حدود یک دهه از قرارداد گازی میان ایران و پاکستان گذشته و طبق آن، همه زیرساخت های لازم برای صادرات گاز از ایران به پاکستان از سوی ایران فراهم شده است، این همسایه شرقی بر بدعهدی خود اصرار می کرد.

اصراری که وزیر نفت را نیز به تعجب انداخت و بر آن داشت تا با ارسال نامه ای به وزیر نفت پاکستان خواهان یک پاسخ صریح از این کشور شود.

اما بازهم جواب مشخصی از سوی این کشور دریافت نکرد و ایران را بر آن داشت تا این پرونده را از مسیر حقوقی پیگیری کند.

بازگشت پاکستان به گاز ایران در این راستا، چند ماه پیش بود که یک مقام نفتی پاکستان اعلام کرد: این احتمال وجود دارد که ماه آینده میلادی، مذاکرات دو کشور بر سر موضوع از سرگیری اجرای خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان، آغاز شود.

به گفته وی، قرار بود هیأتی از ایران به پاکستان سفر کرده و در این رابطه با دولت موقت در این کشور، گفت وگو کند اما تصمیم بر این شد که این مذاکرات به بعد موکول شود تا از تأثیر آن درنتیجه انتخابات در پاکستان جلوگیری شود.

بهانه پاکستان برای بدعهدی به گفته این مقام مسوول پاکستانی، در ماه ژوئن سال 2016، دولت وقت پاکستان، انجام مذاکرات را به دلیل فشارها ازسوی عربستان متوقف کرد و به تعهدات خود در قبال دولت ایران در این زمینه عمل نکرد؛ این مسئله باعث شد تا ایران موضوع شکایت از پاکستان در این زمینه به دادگاه داوری بین المللی را مطرح کند.

درحال حاضر، انتخابات در پاکستان تمام شده و احتمالاً عمران خان به عنوان رهبر حزب، مسئولیت دولت در این زمینه را برعهده خواهد گرفت.

وی قرار است در روز 9 آگوست، به عنوان نخست وزیر پاکستان سوگند یاد کند و در همان ماه نخست نیز باید به طور کامل دولت تشکیل دهد.

این مقام نفتی دولتی پاکستان، این را هم گفته که احتمالاً دو کشور افکار خود را در این زمینه، برروی هم گذاشته تا بتوانند در سایه تحریم های امریکا و رفتار خصمانه دولت ترامپ، راهی برای اجرای این پروژه پیدا کنند.

امریکا از توافق هسته ای با ایران خارج شده و احتمالاً نمایندگان ایران و پاکستان جدول زمان بندی جدیدی برای اجرای این پروژه تعیین خواهند کرد.

اگر دو طرف به توافق نرسند و ایران تصمیم بگیرد این موضوع را در دادگاه بین المللی مطرح کند، پاکستان نیز چاره ای جز دفاع از خود نخواهد داشت.

پاکستان به تعهد خود برای ایجاد 781 کیلومتر خط لوله انتقال گاز در خاک خود عمل نکرده است اما با توجه به تحریم های پیشین امریکا هیچ کشور یا آژانسی نمی تواند هزینه اجرای این پروژه را تأمین کند.

استقبال ایران از تکمیل خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان اما ایران بعد از این اظهارنظر، از ادامه مذاکره برای تکمیل خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان، استقبال و معاون امور بین المللی و بازرگانی وزیر نفت اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران، انرژی و گاز را عاملی برای توسعه همکاری های منطقه ای و همبستگی با همسایگان، از جمله پاکستان می داند.

امیرحسین زمانی نیا، با اشاره به نشانه های مثبتی که به تازگی در این زمینه از دولت منتخب پاکستان مشاهده می شود، ادامه داد: در همین راستا و در شرایط جدید، از ادامه مسیر مذاکرات درباه تکمیل و راه اندازی خط لوله انتقال گاز به پاکستان استقبال می کنیم.

حمایت اروپا از تکمیل پروژه خط لوله گازی ایران – پاکستان حتی اتحادیه اروپا هم از تکمیل پروژه خط لوله گازی ایران – پاکستان حمایت کرد و سفیر اتحادیه اروپا در پاکستان اعلام کرد که این نهاد درباره تکمیل پروژه خط لوله انقال گاز ایران به پاکستان اعتراضی ندارد.

پاکستان یک کیلومتر هم خط لوله نساخته است با این حال و با وجود این که پنج ماه از این اتفاقات گذشته، وزیر نفت در آخرین اظهارنظر خود اعلام کرد پاکستان حتی یک کیلومتر هم خط لوله نکشیده است.

بیژن زنگنه، معتقد است پاکستان تحت فشار امریکا، عربستان و امارات است.

به گفته وی، اخیراً تیم ایران به پاکستان رفتند و صحبت کردند.

پاکستانی ها هم گفتند برای صحبت خواهیم آمد، اما تاکنون حتی با وجود این که به گاز ایران نیاز دارند، یک کیلومتر خط لوله هم نکشیده اند؛ در حالی که جمهوری اسلامی ایران، بیش از یک میلیارددیگر نیز سرمایه گذاری شود، اما بخش دوم این خط لوله در خاک پاکستان به طول 780 کیلومتر هنوز ساخته نشده است.

کلید واژه ها: پاکستان – ایران – پاکستانی – صادرات گاز – صادرات – قرارداد – تعهد – وزیر نفت – توافق – پروژه – کشور – روسای جمهور – وعده – وزیر – بینی – نامه – پیش بینی – اطلاعات – پیشرفت – افزایش – اسلام – کراچی – میزان – امنیت – شروع – نیوز – هایی

لینک منبع

قالب وردپرس