خیانت کره ای ها به بازار لوازم خانگی ایران
بازار ایران طی سال های اخیر با افزایش بی حساب و کتاب محصولات دو برند معروف کره ای، یعنی «سامسونگ» و «ال جی» مواجه شده و این دو برند توانسته اند سهم 65 درصدی از بازار ایران را به خود اختصاص دهند. – بازار ایران طی سال های اخیر با افزایش بی حساب و کتاب […]
بازار ایران طی سال های اخیر با افزایش بی حساب و کتاب محصولات دو برند معروف کره ای، یعنی «سامسونگ» و «ال جی» مواجه شده و این دو برند توانسته اند سهم 65 درصدی از بازار ایران را به خود اختصاص دهند.
– بازار ایران طی سال های اخیر با افزایش بی حساب و کتاب محصولات دو برند معروف کره ای، یعنی سامسونگ و ال جی مواجه شده و این دو برند توانسته اند سهم 65 درصدی از بازار ایران را به خود اختصاص دهند.
برنامه ریزی دقیق این شرکت ها در کنار سهل انگاری و بی توجهی دولت به صنعت لوازم خانگی کشور موجب شد صنعتگران کره ای بازار ایران را به دست گرفته و با ارائه محصولات متنوع و قابل رقابت با تولیدات ایرانی، سلیقه ایرانیان را به سمت خرید کالاهای کره ای سوق دهند.
شعارسال:” صنعت تولید لوازم خانگی ایران یکی از صنایع بزرگ کشور است که با گردش مالی 3٫6 میلیارد دلاری محصولات متنوعی را تولید و روانه بازار می کند.
براساس آمار موجود در سامانه انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران، در حال حاضر حدود 70 برند تولیدکننده لوازم خانگی در قالب 400 واحد تولیدی کوچک و بزرگ در کشور انواع لوازم خانگی شامل یخچال، فریزر، اجاق گاز، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، بخاری و چرخ خیاطی را تولید می کنند.
به گفته دبیرکل انجمن لوازم خانگی، تولیدات داخلی 70 درصد نیاز کشور را تامین می کنند و به لحاظ کیفیت با سایر محصولات چین، کره، برزیل، ترکیه و آمریکا قابل رقابت است؛ مضاف بر اینکه لوازم خانگی ساخت ایران سالانه 300 میلیون دلار ارزآوری برای کشور به همراه دارد.
گفته های دبیرکل انجمن لوازم خانگی درمورد صنعت تولید لوازم خانگی در ایران در حالی مطرح می شود که براساس آمار و ارقام موجود، بازار ایران طی سال های اخیر با افزایش بی حساب و کتاب محصولات دو برند معروف کره ای، یعنی سامسونگ و ال جی مواجه شده و این دو برند توانسته اند سهم 65 درصدی از بازار ایران را به خود اختصاص دهند.
برنامه ریزی دقیق این شرکت ها در کنار سهل انگاری و بی توجهی دولت به صنعت لوازم خانگی کشور موجب شد صنعتگران کره ای بازار ایران را به دست گرفته و با ارائه محصولات متنوع و قابل رقابت با تولیدات ایرانی، سلیقه ایرانیان را به سمت خرید کالاهای کره ای سوق دهند.
تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران متاسفانه روند استقبال از برندهای کره ای نیز شرایط مساعدی برای صنعتگران کره ای فراهم کرد و موجب شد تولیدات ایرانی مخاطبان خود را از دست داده و اندک زمانی خط تولید برندهای معتبری مانند ارج ، آزمایش ، پارس و فیلور با سابقه ای بیش از 50 سال تولید لوازم خانگی، متوقف و در نهایت تعطیل شود.
با افزایش استقبال ایرانیان از دو برند لوازم خانگی کره ای، شرکت های گلدیران و سام سرویس اقدام به سرمایه گذاری و احداث خط تولید محصولات ال جی و سامسونگ کرده و به عنوان طرف های همکار این دو شرکت کره ای مشغول به تولید و مونتاژ محصولات ال جی و سامسونگ تحت لیسانس و استانداردهای آن شدند.
ایران تامین کننده 13 درصد نفت کره جنوبی پیشینه حضور برندهای کره ای در ایران به اوایل دهه 70 شمسی بازمی گردد، زمانی که دو برند سامسونگ و ال جی با برنامه ای بلندمدت وارد بازار ایران شدند و آهسته و پیوسته توانستند محصولات خود را جایگزین برندهای معتبر ژاپنی ازجمله سونی و پاناسونیک کنند.
البته روابط دیپلماتیک بین ایران و کره جنوبی در سال 1962 میلادی برقرار شد و در سال 2011 ارزش مبادلات تجاری دو کشور به 17میلیارد دلار رسید.
در دوران تحریم، سطح مبادلات تجاری دو کشور به شدت کاهش یافت و به حدود 6 میلیارد دلار رسید.
این روند ادامه داشت تا اینکه پس از امضای قرارداد برجام، کره جنوبی برای ارتقای روابط تجاری خیز برداشت و رییس جمهور وقت این کشور با یک هیات بلندپایه اقتصادی به ایران آمد.
در سال 96 با 842 میلیون دلار تراز مثبت، کره جنوبی چهارمین شریک تجاری در بخش صادرات و پنجمین در بخش واردات بود.
روند مبادلات تجاری این دو کشور اما با روی کار آمدن ترامپ و اعلام خروج او از توافق هسته ای با ایران، شکل و شمایل جدیدی به خود گرفت.
کره جنوبی همواره یکی از خریداران نفت فوق سبک ایران بوده است.
این کشور که به عنوان پنجمین خریدار بزرگ نفت جهان شناخته می شود عمدتا نفت فوق سبک ایران را که دارای کیفیت بسیار بالایی است و برای تولید محصولات شیمیایی به کار می رود، خریداری می کند.
براساس آمار گمرک کره جنوبی، این کشور حدود 13 درصد از نفت مورد نیاز خود را از ایران وارد می کند.
کره جنوبی اولین تحریم کننده ایران ارتباط تجاری آمریکا با کره جنوبی بر کسی پوشیده نیست.
براساس آمار، کره جنوبی در سال 2017 بیش از 50 میلیارد دلار کالا از آمریکا وارد و نزدیک به 69 میلیارد دلار کالا به آمریکا صادر کرده است.
این ارقام و مقایسه آن با حجم تجارت میان ایران و کره جنوبی نشان می دهد اگرچه ایران بازار مناسبی برای عرضه تولیدات صنعتگران کره ای محسوب می شود، اما ضرر قطع روابط با آمریکا برای کره جنوبی بیش از منافع ادامه ارتباط تجاری با ایران است.
همین امر سبب شد کره جنوبی پس از اعمال تحریم های آمریکا علیه ایران، در نخستین اقدام خود از یک سو خرید نفت از ایران را متوقف کند و از سوی دیگر در فکر خروج دو شرکت ال جی و سامسونگ از ایران باشد.
ترفندهای کره جنوبی در بازار ایران نگاهی به بازار لوازم خانگی دو برند کره ای سامسونگ و ال جی در ایران طی سال های گذشته نشان می دهد این شرکت ها معمولا برای فرار از پرداخت مالیات، قطعات محصولات خود را در زمان های مختلف و از طریق گمرک های متعدد وارد ایران کرده و به این ترتیب توانسته اند به جای پرداخت تعرفه 50 درصدی تنها با پرداخت 15 درصد تعرفه کالای خود را وارد ایران کرده و پس از مونتاژ در کشور، روانه بازار کنند.
علاوه بر این، شرکت های کره ای معمولا مناطق آزاد ایران را برای فعالیت و ثبت شرکت ها انتخاب کرده اند و از این رو مشمول معافیت های مالیاتی شده اند.
نکته جالب توجه اینکه در طول سال هایی که ال جی و سامسونگ محصولات خود را در بازار ایران عرضه می کنند، نقش تولیدات ایرانی در تکمیل و مونتاژ محصولات کره ای بسیار کمرنگ بوده تا جایی که تولیدکنندگان ایرانی تنها تولیدکننده فوم و کارتن بسته بندی محصولات کره ای بوده اند.
آینده بازار لوازم خانگی وضعیت حال حاضر بازار لوازم خانگی کشور چند سوال را در ذهن ایجاد می کند؛ نخست آنکه درصورت خروج دو شرکت ال جی و سامسونگ از ایران، خلأ موجود در بازار لوازم خانگی چگونه پر خواهد شد؟ آیا تولیدکنندگان داخلی توان تامین کل نیاز بازار داخل را خواهند داشت؟ آیا دولت برای سرپا ماندن صنعت لوازم خانگی کشور، برنامه ریزی درستی دارد؟ آنچه مسلم است معمولا دولتمردان در کشورهای توسعه یافته سراسر دنیا، در زمان بحران اقتصادی و افزایش قیمت کالاهای خارجی ، با حمایت از صنایع داخلی و تولید محصولات با کیفیت می کوشند صنایع داخلی را جایگزین کالاهای وارداتی کنند.
این در حالی است که غفلت دولت و عدم حمایت از صنایع لوازم خانگی موجب شده در شرایط کنونی توان تولیدکنندگان لوازم خانگی کشور تحلیل رفته و این صنعت را در معرض ورشکستگی قرار داده است.
از ابتدای سال جاری و به دنبال خروج ترامپ از برجام و اعمال تحریم های دومرحله ای از ایران و به تبع آن بروز التهاب در بازار ارز، بازار لوازم خانگی کشور نیز دچار بحران و کالا های موجود در بازار علاوه بر افزایش قیمت با کمبود شدیدی در بازار روبه رو شد.
واردکنندگان، تولیدکنندگان و عرضه کنندگان لوازم خانگی هرکدام دلایلی را در توجیه افزایش قیمت لوازم خانگی مطرح کردند.
درواقع پس از آنکه لوازم خانگی در فهرست کالاهای ممنوعه وارداتی قرار گرفت، بار اصلی تامین لوازم خانگی بازار برعهده تولیدکنندگان داخلی افتاد، اما تولیدکنندگان نیز به واسطه افزایش قیمت مواد اولیه و قطعات وارداتی، در تولید لوازم خانگی مورد نیاز بازار با مشکل مواجه شدند.
محمدرضا غزنوی، سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی می گوید: متاسفانه دو شرکت کره ای ال جی و سامسونگ، بزرگ ترین خیانت را به بازار لوازم خانگی کشور کرده اند.
چهارماه پیش از اعمال تحریم های آمریکا، کره جنوبی ایران را تحریم و پس از آن خرید نفت ایران را متوقف کرد.
بازار ایران برای کره جنوبی بزرگ ترین بازار پس از آمریکا قلمداد می شود و حتی در میان تولیدکنندگان و شرکت های کره ای، ایران با عنوان سرزمین فرصت ها شناخته می شود.
بنابراین در شرایط کنونی که اقتصاد ایران با بحران دست وپنجه نرم می کند، فراهم کردن فرصت برای حضور شرکت های کره ای در ایران، تولید داخلی را متلاشی می کند.
وی معتقد است در حال حاضر تولیدکنندگان لوازم خانگی در ایران به جدید ترین و پیشرفته ترین تکنولوژی ها و فناوری های روز دنیا مجهز هستند، به گونه ای که توانایی رقابت با بهترین برندهای لوازم خانگی دنیا را دارند، اما چند مشکل اصلی در مسیر فعالیت صنعتگران ایرانی قرار دارد؛ نخست اینکه متاسفانه کارخانه های تولیدی لوازم خانگی ایران براساس مقیاس تولید فعالیت نمی کنند.
برای مثال مقیاس تولید یک کارخانه یخچال سازی در ایران 700 هزار دستگاه در سال است.
به عبارت دیگر، یک کارخانه باید سالانه 700 هزار دستگاه یخچال تولید و به بازار عرضه کند اما براساس آمار موجود در 6 ماه نخست سال جاری، کل یخچال تولیدشده در کارخانه های فعال یخچال سازی کشور 450 هزار دستگاه بوده است.
بدیهی است تا زمانی که مقیاس تولید کارخانه های کشور واقعی نباشد و تولیدکنندگان به تولید انبوه دست پیدا نکنند، این صنعت روزبه روز ضعیف تر می شود.
به گفته غزنوی، در حال حاضر صنعت تولید لوازم خانگی به طور میانگین با 26 درصد از ظرفیت خود نسبت به ظرفیت اسمی فعالیت می کند و دلیل عمده این امر نبود سرمایه در گردش است.
براساس محاسبات انجام شده، سرمایه در گردش یک تولیدکننده در سال جاری نسبت به سال گذشته رقمی معادل 2400 درصد افزایش یافته است.
در نتیجه اگر یک تولیدکننده سال گذشته با یک میلیارد تومان قادر به اداره کارخانه تولیدی بود، امسال برای ادامه حیات خود نیاز به 24 میلیارد تومان دارد.
وی مشکل مهم دیگر صنایع لوازم خانگی را موضوع تقاضا عنوان می کند و می گوید: متاسفانه دولت هیچ اقدامی برای تحریک تقاضا انجام نداده است.
در همه کشورهای دنیا در شرایط بحران اقتصادی، دولت ها منابع و تسهیلاتی را برای خرید ارزان قیمت تولیدات داخلی به مردم اختصاص می دهند به گونه ای که پول به صورت مستقیم به تولیدکننده رسیده و در چرخه تولید هزینه می شود.
این اقدام تحریک تقاضای موثر مولد نامید می شود که متاسفانه سیاستگذاری دولت در این زمینه بسیار ضعیف و ناکارآمد است.
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت اعتبارنو، تاریخ انتشار: 11آذر1397 ، کدخبر: 124961:www.
etebareno.
ir
کلید واژه ها: لوازم خانگی – ایران – بازار ایران – تولید – کره ای – بازار – برند – حساب و کتاب – ایرانی – صنعت – کشور – برنامه ریزی – سامسونگ – افزایش – درصد – بازار لوازم خانگی – ایرانیان – معروف – ال جی – برنامه – کتاب – آمار و ارقام – ماشین – دلار – آمار – خرید – بزرگ – دولت – میلیارد – آزمایش