آموزش عالی در هفته ای که گذشت هماهنگی نهادها و نخبگان برای اجرای سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت/ خبر خوب برای فنی وحرفه ای ها
در هفته گذشته شاهد رخ دادن چند اتفاق خوب برای فنی وحرفه ای ها بودیم، رییس این دانشگاه از استخدام حق التدریس های فنی و حرفه ای خبر داد. – به گزارش سایت قطره و به نقل ازخبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، در پی تدوین الگوی پایه اسلامی ـ ایرانی پیشرفت، حضرت آیت الله […]

در هفته گذشته شاهد رخ دادن چند اتفاق خوب برای فنی وحرفه ای ها بودیم، رییس این دانشگاه از استخدام حق التدریس های فنی و حرفه ای خبر داد.
– به گزارش سایت قطره و به نقل ازخبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، در پی تدوین الگوی پایه اسلامی ـ ایرانی پیشرفت، حضرت آیت الله خامنه ای دستگاه ها، مراکز علمی، نخبگان و صاحب نظران را به بررسی عمیق ابعاد مختلف سند تدوین شده و ارائه نظرات مشورتی برای اصلاح یا تکمیل و ارتقای این سند بالادستی فراخواندند.
در جلسه اخیر مجمع تشخیص مصلحت نیز نظام موضوع، سند الگوی پایه اسلامی ایرانی پیشرفت در دستور کار قرار گرفت و پس از ارائه گزارش رییس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت درباره سابقه، چگونگی و فرایند طراحی و تدوین سند، اعضای مجمع دیدگاه های خود را درباره الگوی مذکور و نقشه راه مجمع برای تحقق دستور مقام معظم رهبری، مبنی بر ارائه پیشنهادهای تکمیلی برای حصول اطمینان از کفایت آن مطرح کردند و مقرر شد این موضوع در دستور کار کمسیون های تخصصی مجمع قرار گیرد و جمع بندی ها پس از طرح در کمیسیون خاص، به صحن مجمع ارائه شود.
سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در روز بیست دوم مهر ماه گذشته از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد که در بند اول آن آمده است: مجمع تشخیص مصلحت نظام سند پیوست را به عنوان چهارچوب بالادستی سیاست های کلی مورد ملاحظه قرار دهد و پیشنهادهای تکمیلی برای حصول اطمینان از کفایت آن را در جایگاه یاد شده ارائه کند و پس از ابلاغ نسخه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، سیاست های کلی را برای انطباق با الگو بازنگری کند.
* دستورالعمل اجرایی مجوز اخذ دروس مازاد بر دروس مصوب در برنامه درسی ابلاغ شد علیرضا رهایی معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی دستورالعمل اجرایی مجوز اخذ دروس مازاد بر دروس سرفصل مصوب رشته به درخواست دانشجویان را به روسای واحدهای مراکز استان، واحدهای جامع مستقل، روسای واحدها، مراکز آموزشی و سازمان سما دانشگاه آزاد اسلامی ابلاغ کرد.
در این بخشنامه آمده است: اخذ و گذراندن دروس مازاد در دانشگاه آزاد اسلامی با رعایت سقف واحدهای درسی قابل انتخاب در هر نیمسال تحصیلی، در مقاطع کاردانی و کارشناسی در هر زمانی قبل از فارغ التحصیلی و در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری، قبل از دفاع پایان نامه و رساله برای دانشجویان تمامی دانشگاه ها امکان پذیر است.
براساس بندهایی از این بخشنامه، تعداد کل واحدهای درسی مازاد قابل اخذ برای دانشجویان کاردانی و کارشناسی پیوسته و ناپیوسته حداکثر 20، برای دانشجویان کارشناسی ارشد حداکثر 14 و برای دانشجویان دکتری حداکثر 10 واحد است.
ارائه دروس مازاد الزامی نیست و در صورت وجود تقاضا از سوی دانشجویان در همان واحد دانشگاهی و در صورت عدم ارائه درس مورد تقاضا در واحد دانشگاهی مربوط به متقاضی، به صورت مهمان در سایر واحدهای دانشگاهی قابل اخذ است.
سرفصل دروس مازاد و مقررات آموزشی، تحصیلی و نحوه ارزیابی آن همانند سایر دروس است.
در این بخشنامه تأکید شده است: دروس مازاد تنها از دروس مقطع تحصیلی فعلی دانشجو و مقاطع تحصیلی پایین تر سایر رشته ها قابل اخذ است و نمره دروس مازاد در میانگین کل و نیمسال بلااثر بوده و در کارنامه دانشجویان به عنوان درس مازاد با ذکر عبارت مازاد درج خواهد شد.
معادل سازی دروس مازاد گذرانده شده با رعایت مقررات آموزشی ذیربط بلامانع است و رعایت مقررات آیین نامه های آموزشی از جمله سقف واحدهای درسی قابل انتخاب در هر نیمسال، نداشتن مشکل سنوات تحصیلی، نداشتن منبع نظام وظیفه و نداشتن بیش از یک نیم سال مشروطی از جمله شرایط لازم برای اخذ دروس مازاد است.
براساس این بخشنامه دانشجویانی که در نیمسال های قبل با استفاده از مجوزهای صادره از سازمان مرکزی و یا به دلایل دیگری دروس مازاد گذرانده اند، دروس مذکور با رعایت مقررات این بخشنامه قابل ثبت در کارنامه آنهاست.
طبق این بخشنامه، دروس مازاد گذرانده شده در کارنامه تحصیلی نیمسال تحصیلی اخذ این دروس و تعداد کل آن در کارنامه کلی به صورت مجزا و تفکیک شده ثبت می شود تا در بررسی های لازم برای فارغ التحصیلی دانشجویان خللی وارد نشود.
دانش آموختگان دانشگاه آزاد اسلامی و سایر دانشگاه ها می توانند تقاضای اخذ دروس مازاد کنند.
در این صورت بعد از کسب نمره قبولی تنها گواهی گذراندن دروس با ذکر نمره به آنها ارائه خواهد شد و دروس گذرانده شده قابل معادل سازی نخواهد بود.
در این بخشنامه آمده است: دارندگان مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی می توانند تقاضای اخذ دروس مازاد کنند.
در این صورت بعد از کسب نمره قبولی تنها گواهی گذراندن دروس با ذکر نمره به آنها ارائه خواهد شد و دروس گذرانده شده قابل معادل سازی نخواهد بود.
* آیین نامه شورای برنامه ریزی آموزشی فنی و حرفه ای ابلاغ شد همچنین در هفته گذشته شاهد رخ دادن چند اتفاق خوب برای فنی وحرفه ای ها بودیم.
آیین نامه شورای برنامه ریزی آموزشی فنی و حرفه ای مصوب 11 مهرماه سال 97 به امضای منصور غلامی وزیر علوم رسید و به دانشگاه فنی و حرفه ای ابلاغ شد.
آیین نامه بر اساس بند (ب) ماده 65 و 66 قانون برنامه 5 ساله ششم توسعه در راستای استقرار شورای برنامه ریزی آموزشی تدوین شد.
این آیین نامه مربوط به شورای برنامه ریزی آموزشی فنی و حرفه ای است که تصویب آیین نامه داخلی شورای سیاست گذاری های کلان برنامه ریزی آموزش فنی و حرفه ای، تصویب سیاست های هماهنگ در برنامه ریزی آموزشی فنی و حرفه ای متناسب با برنامه های توسعه ملی، نیازهای اولویت دار کشور، بازار کار، نقشه جامع علمی و تحولات علمی، تصویب ضوابط و استانداردهای گروه های آموزشی، کیفیت آموزشی، برنامه های درسی و مقررات آموزشی و تعیین و تصویب شرایط ورود به دوره ها از وظایف این شوراست.
شیوه نامه اجرایی این آیین نامه به پیشنهاد دبیرخانه شورا به تصویب شورا می رسد و پس از ابلاغ آن از سوی معاون آموزشی دانشگاه لازم الاجراست.
* استخدام حق التدریس های فنی و حرفه ای ابراهیم صالحی عمران رییس دانشگاه فنی وحرفه ای در نشست خبری هفته گذشته گفت: طبق بند (ذ) ماده 64، برنامه ششم توسعه قرار بود نیروهای حق التدریس قبل از سال 90 دانشگاه فنی و حرفه ای ساماندهی شوند که شرایط آنها بررسی و از سوی هیأت امنای دانشگاه تأیید شد که مجوز استخدام نیز از سوی سازمان امور اداری و استخدامی اخذ و فراخوان داده شد و خوشبختانه تا امروز تقاضا از طریق سایت به دانشگاه ارجاع شده و کمیته ای دقیق، صادقانه و بدون حب و بغض تشکیل شد که تا امروز پرونده 500 نفر بررسی شده و این افراد برای انجام مراحل قانونی استخدام معرفی شدند، پرونده 500 نفر دیگر نیز در دست بررسی است.
رییس دانشگاه فنی و حرفه ای از افزایش ارتباطات دانشگاه فنی و حرفه ای با نهادهای دیگر برای توسعه مهارت افزایی و تجاری سازی خبر داد و گفت: با اتاق بازرگانی، اتاق اصناف، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و شهرک های صنعتی تفاهم نامه هایی داشتیم، هفته گذشته نیز تفاهم نامه عملیاتی با دانشگاه آلمان به امضا رساندیم.
* امضای موافقت نامه همکاری بین شورای عتف و مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری به منظور اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، کمک به معرفی تقاضاهای ساخت و تولید تجهیزات، قطعات، مواد و سیستم های مورد نیاز صنایع، موافقت نامه همکاری فی ما بین مسعود برومند دبیرکل شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری و سیدعلی اکرمی فر رییس مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری به امضا رسید.
به منظور کمک به معرفی تقاضاهای ساخت و تولید تجهیزات، قطعات، مواد و سیستم های مورد نیاز صنایع، و همچنین باتوجه به اهمیت حمایت از رشد و شکوفایی صنایع داخلی و بهره گیری از فرصت ها و ظرفیت های موجود در مسیر رفع نیازمندی ها و تقاضاهای فنی و تخصصی دربرخی صنایع کشور و پاسخ به مشکلات ناشی از تأمین نشدن نیازهای کشور از خارج و تبدیل تهدیدهای ناشی از تحریم های ظالمانه به فرصتی برای توجه بیشتر به توانمندی های داخلی، موافقت نامه همکاری فی مابین دبیرخانه شورای عالی عتف و مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری به امضا رسید.
موضوع این موافقت نامه همکاری در شناسایی و معرفی تقاضاهای ساخت و تولید تجهیزات، قطعات، مواد و سیستم های مورد نیاز صنایع وبه منظور برقراری ارتباط موثر بین گیرندگان و دارندگان توانمندی های فناورانه می باشد، که در آن به نقش دستگاه های ذیربط، در فراهم نمودن زمینه مناسب برای توانمندسازی و افزایش بهره وری صنعت اشاره شده است.
این موافقت نامه همکاری با حضور نمایندگان دو دستگاه، مصطفی کاظمی معاون اجرایی دبیرخانه شورای عالی عتف و کمال محمدی معاون طرح و برنامه مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری تبادل شد.
* تأسیس کرسی ترویج علم یونسکو در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور با موافقت پیتر ولز، رییس بخش آموزش عالی یونسکو و مسئول برنامه کرسی های این سازمان، مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور به عنوان نهاد میزبان کرسی یونسکو در زمینه ترویج علم انتخاب شد.
کرسی های یونسکو ارگان های ملی یا منطقه ای هستند که فعالیت های آنها پیرامون یک موضوع خاص علمی متمرکز شده است و یک کرسی یونسکو می تواند به عنوان یک واحد جدید آموزشی یا پژوهشی در یک دانشگاه یا یک نهاد تحقیقاتی در حوزه آموزش عالی، تشکیل شود.
در این جهت مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی باید دارای ویژگی هایی از جمله انجام فعالیت آموزشی یا پژوهشی در یکی از حوزه های علمی مطابق با زمینه های پنجگانه تخصصی فعالیت یونسکو شامل آموزش، علوم طبیعی، علوم اجتماعی و انسانی، فرهنگ، ارتباطات و اطلاعات، وجود یک سرپرست و مدیر علمی برجسته در آن حوزه تخصصی، دارا بودن تعدادی پژوهشگر و اعضای هیأت علمی متخصص و نیز تعدادی دانشجو و محقق برای انجام در سطوح عالی آموزشی و پژوهشی بر اساس زمینه فعالیت کرسی باشند که مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور توانست با داشتن تمام این ویژگی ها صاحب کرسی ترویج علم یونسکو شود.
بر اساس مجوز صادر شده از طرف یونسکو، مقررشده است پیش نویس تفاهم نامه و اهداف تأسیس کرسی ترویج علم بزودی برای مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور ارسال شود.
* جایگاه نخست ایران میان کشورهای منطقه در دانش علوم شناختی محمد تقی جغتایی در نخستین کنگره بین المللی علوم اعصاب نورو تکنولوژی و نقشه برداری مغزی که با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی معاونت علمی در دانشگاه پزشکی شیراز گشایش یافت، اظهار کرد: برای ترویج و ارتقای دانش علوم شناختی در سطح کشور برنامه ریزی وسیعی صورت گرفته و تلاش های فراوانی در حال انجام است ، تا این دانش میان رشته ای بطور گسترده در فضاهای آموزشی و تخصصی توسعه و گسترش یابد.
وی ادامه داد: آموزش و تربیت نیروهای کارآمد و متخصص در بخش های مختلف حوزه های دانش علوم شناختی یکی از اهداف راهبردی ستاد توسعه علوم شناختی است تا با تامین نیروی انسانی مورد نیاز ، گام های اساسی و زیربنایی برای دستیابی به خودکفایی و بومی سازی تجهیزات و فن آوری های شناختی و نیز ارایه راهکارهای علمی جهت درمان بیماری های شناختی و علوم اعصاب شناختی در کشور برداشته شود.
مشاور ارشد ستاد توسعه علوم شناختی در امور آموزش، ایجاد دوره های مهارتی برای استادیاران جوان و دکتری دستیاری برای دانشجویان را از جمله سیاست های ستاد علوم شناختی برای تعمیم و گسترش حوزه های علوم شناختی در کشور برشمرد.
جغتایی با اشاره به اینکه بالابردن سطح کیفیت در امر آموزش و نیز تولید و ساخت تجهیزات و فن آوری های شناختی به عنوان یک اصل و هدف همواره مورد توجه جدی است ، یادآورشد: برای توسعه رشته های علوم اعصاب شناختی اقدامات مثبتی با همکاری مراکز علمی ، تحقیقاتی و پزشکی انجام شده و در حال حاضر در هفت مرکز دانشگاهی این رشته از دانش علوم شناختی دایر و درحال فعالیت های آموزشی است .
عضو ارشد ستاد توسعه علوم شناختی در بخشی دیگر از سخنانش در این کنگره بین المللی استفاده از تکنولوژی های شناختی و نوروتکنولوژی برای ارایه راهکارهای علمی و تحقیقی در درمان برخی از بیماری ها را اقدامی مثبت یاد کرد و گفت: در دنیای کنونی ، تکنولوژی های شناختی و توسعه آن از اهمیت فراوانی برخودار است و از این تجهیزات و فن آوری ها از یک سو برای تشخیص و درمان بیماری ها و نیز مداخلات شناختی و از طرف دیگر برای افزایش توانایی های مغزی و ارتقای سلامت مغز استفاده می شود.
وی با اعلام اینکه ستاد توسعه علوم شناختی از توسعه این تکنولوژی ها توسط محققان دانشگاهی و شرکت های دانش بنیان حمایت می کند، تاکید کرد: بومی سازی تجهیزات و فن آوری های شناختی و استفاده صحیح ازاین تکنولوژی ها از سیاست های راهبردی ستاد توسعه علوم شناختی و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی است و برای استفاده از این تکنولوژی ها در ارزیابی های شناختی و درمان بیماران می بایست شواهد علمی لازم ارایه و کارایی این تجهیزات مورد تایید قرار گیرد.
محققان و متخصصان در کنگره بین المللی علوم اعصاب نورو تکنولوژی و نقشه برداری مغزی آخرین یافته های علمی درخصوص ساختار مغز ، نقشه شناختی مغز ، علوم اعصاب محاسباتی، سیستم های تحریک عمقی مغز ، الکتروفیزیولوژی ،توانبخشی عصبی و چشم انداز ایمپلنت های سیستم عصبی و نیز جدیدترین دیدگاه های بالینی و تحقیقاتی در خصوص بیماری های نوروتکنوژی را به اشتراک گذاشتند.
همایش بین المللی علوم اعصاب(International Neuroscience Forum) نورو تکنولوژی و نقشه برداری مغزی از سوی مرکز تحقیقات علوم اعصاب شیراز و با همکاری ستاد توسعه علوم شناختی و مرکز ملی نقشه برداری مغز و تعدادی از مراکز و موسسات چهارشنبه ( دوم آبانماه جاری) در دانشگاه پزشکی شیراز گشایش یافت و پس از سه روز مباحث تخصصی و پژوهشی به کارخود پایان داد.
* دسته گل جدید آموزش عالی در غیرانتفاعی ها معضلات موجود در آموزش عالی کشور بر کسی پوشیده نیست، اما این مسأله زمانی حادتر می شود که تلفن های رسانه های گروهی پشت هم زنگ می خورد و بغض و فریاد و اعتراض از آن طرف خط به گوش می رسد و این فریاد اعتراض مربوط به جوانانی است که زندگی و آینده شان را بر مبنای برنامه های دانشگاه های کشور قرار دادند اما به دلیل بی برنامگی ها و سهل انگاری هایمسؤولان سرگردانی و حسرت عایدشان شده است.
آخرین اعتراضات نسبت به بی سامانی آموزش عالی مربوط به جمعی از دانشجویان مؤسسات غیرانتفاعی است که در تماس با خبرگزاری فارس اعلام کردند: مؤسسه غیرانتفاعی از آن ها ثبت نام کرده و حالا پس از گذشت یک ماه از سال تحصیلی پرونده آن ها را بازگردانده و عنوان می کند که شما دانشجوی این دانشگاه نیستید و ما مجوزی برای ثبت نام نداشته ایم! این دانشجویان که پس از رد پذیرش آن ها از سوی مؤسسه آموزش عالی غیرانتفاعی بهتر است از آن ها به عنوان داوطلبان نام ببریم، اعلام می کنند که برای تحصیل در رشته موردنظرشان هزینه های گزافی کرده اند تا تجهیزات و امکانات لازم برای رشته تحصیلی شان مانند دوربین عکاسی یا رایانه را خریداری کنند و حالا دانشگاه بدون توجه به این هزینه ها و زمانی که از افراد گذشته و دیگر قابل برگشت نیست بسیار راحت پرونده آن ها را به خودشان بازگردانده است.
دانشجویان مرد این مؤسسات که تعدادشان هم کم نیست، می گویند: با رد شدن پذیرش از سوی دانشگاه، سرباز تلقی می شوند و حالا نه تنها دانشجو نیستند و نمی توانند به تحصیل شان ادامه دهند بلکه بیش از یک ماه هم غیبت خورده اند.
در این زمینه با علی آهون منش رییس اتحادیه موسسات و دانشگاه های غیرانتفاعی صحبت کردیم.
آهون منش گفت: چند ماه پیش مدیرکل دفتر گسترش آموزش عالی در بخشنامه ای به سازمان سنجش اعلام کرده بود که دانشگاه های غیرانتفاعی می توانند از طریق بررسی مدارک (به صورت بدون آزمون) در مقاطع کاردانی، کارشناسی ناپیوسته و کارشناسی دانشجو پذیرش کنند.
روش پذیرش این دانشجویان نیز به این صورت بود که داوطلب مدارک را به مؤسسه ارائه داده و مؤسسه مدارک را به سازمان سنجش ارسال می کرد تا سازمان سنجش قبولی در رشته مورد نظر را تایید کند.
وی افزود: از این سه مقطع تنها پذیرش در کارشناسی پیوسته عملی شد و هنوز هم پذیرش در مقاطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته را منتفی نکردند، یعنی نه از سوی سازمان سنجش و نه از سوی وزارت علوم این مسئله نفی نشده ولی با گذشت یک ماه از سال تحصیلی هنوز مجوز لازم را هم تایید نکرده اند، با توجه به فشار دانشجویان به مؤسسات، مسئولان این مؤسسات مجبور شده اند تا پرونده دانشجویان را به خودشان تحویل دهند.
آهون منش گفت: ما همچنان در حال پیگیری هستیم به طوری که در روز چهارشنبه در نامه ای به مسئولان وزارت علوم از آنها درخواست شد که توجه ویژه ای به این موضوع داشته باشند، می گویند باید بررسی کنیم و پس از بررسی مجوز صادر شود، به محض صدور مجوز از سوی وزارت علوم ما پرونده این دانشجویان را به سازمان سنجش ارسال می کنیم تا تایید شود.
به گفته وی، در نامه وزارت علوم تمام مقاطع ذکر شده بوده ولی فقط یک مقطع را عملی کردند که می گویند آن دو مقطع دیگر در حال بررسی است.
کلید واژه ها: اسلامی – دانشگاه آزاد اسلامی – الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت – دانشگاه – ایرانی – پیشرفت – الگوی اسلامی ایرانی – دانشگاه آزاد – مجمع تشخیص مصلحت – مقام معظم رهبری – حضرت آیت الله خامنه ای – مجمع تشخیص مصلحت نظام – دانشجویان – فنی وحرفه – نامه – آیت الله خامنه ای – بخشنامه – کارشناسی ارشد – نخبگان – حرفه – آزاد – رهبری – تشخیص – گزارش – پایان نامه – حق التدریس – علمی – نظام – مجوز – خبرگزاری