جمعه 9ام آذر 1403

اولین روز تعطیلی کرونا؛ تهرانِ نیمه تعطیل!

گزارش میدانی دیدار از سطح شهر تهران به تشریح و توصیف وضعیت برخی مناطق شلوغ شهر در نخستین روز تعطیلی دوهفته ای تهران پرداخته است. تعطیلی دو هفته ای که هفته ها درباره آن صحبت بود از دیروز کلید خورد و طبق دستور ستاد ملی مقابله با کرونا تنها مشاغل درجه یک . – “ـ […]

254 Views


گزارش میدانی دیدار از سطح شهر تهران به تشریح و توصیف وضعیت برخی مناطق شلوغ شهر در نخستین روز تعطیلی دوهفته ای تهران پرداخته است.

تعطیلی دو هفته ای که هفته ها درباره آن صحبت بود از دیروز کلید خورد و طبق دستور ستاد ملی مقابله با کرونا تنها مشاغل درجه یک .

– “ـ نسرین نیکنام: گزارش ها و شنیده ها حاکی از آن است که تعطیلی که از سوی دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا خیلی به مذاق مغازه دار ها و صاحبان بنگاه های کوچک اقتصادی خودش نیامده و نخستین معترضان به این طرح آن ها بودند و برخی با بازکردن مغازه های خود اعتراض خود را نسبت به این تصمیم اعلام کردند؛ با این حال بازدید میدانی خبرنگار دیدار از سطح شهر حاکی از آن است که بیشتر مغازه ها و بنگاه های اقتصادی تعطیل بودند.

خیابان اسکندری جنوبی؛ ساعت 9 و نیم صبح خیابان اسکندری جنوبی که بخشی از فعالان چاپ و نوشت افزار در این خیابان فعالیت دارند ساعت 9 و نیم صبح به حالت نیم تعطیل بود، برخی مغازه ها به طول کامل بسته بود و کرکره برخی از آن ها تا نیمه باز بود.

می توان گفت به غیر از یک مغازه اتوشویی و فروشگاه لوازم صنعتی سنگین بقیه مغازه ها بسته بودند و تنها چند میوه فروشی و سوپرمارکت باز بودند.

خیابان، ولی عصر حد فاصل جمهوری تا انقلاب و طالقانی، ساعت 11 و 15 دقیقه مغازه داران این خیابان هم با بستن مغازه های خود تلاش کردند که به اجرای درست طرح کمک کنند، هر چند که شب گذشته برخی از این مغازه داران در گفتگو با دیدار خیلی موافق تعطیلی نبودند و علت این مخالفت را هم پرداخت اجاره بها و مالیات های سنگین اعلام کردند.

سعید یکی از مغازه داران به دیدار گفت: “من ماهی بیست میلیون تومان اجاره پرداخت می کنم از اول امسال هم هیچ کاسبی درستی نداشتم و به تناوب تعطیلی و محدودیت های مختلف صنف ما را با مشکل زیادی مواجه کرده است و حالا این تعطیلی دو هفته ای شرایط را برای ما سخت تر کرد.

” او در پاسخ به این پرسش که این طرح در راستای سلامتی خود و خانواده و مردم اجرا می شود نیز گفت: “این طرح زمانی می تواند منطقی و کارآمد باشد که همه جا تعطیل باشد، ولی وقتی کارمند ها سرکار می روند و بانک ها باز است چه اتفاق خاصی رخ خواهد داد؟ به نظر من کرونا با این روش ها از بین نمی رود.

” میدان تجریش تا ونک، ساعت یک و 45 دقیقه مسیر پر تردد و همیشه شلوغ حد فاصله بین میدان ونک تا تجریش جزء شلوغ ترین مسیر های شهر تهران در همه ایام سال است، اما این منطقه در نخستین روز از تعطیلی تهران به خلوت ترین منطقه تبدیل شد.

طبق مشاهدات عینی خبرنگار دیدار تنها بنگاه های اقتصادی فعال در این مسیر بانک ها و سوپرمارکت ها باز بودند.

جمهوری تقاطع حافظ، ساعت 10 و 20 دقیقه خیابان جمهوری و بورس موبایل فروشی های تهران است؛ از پاساژ علاء الدین تا چهارسو، پرنده هم پر نمی زند؛ صحنه ای که حتی در روز های تعطیل رسمی هم به ندرت دیده می شود.

از سوی دیگر کرکره پاساژ موبایل ایرانیان که کمی پایین تر از علاءالدین قرار دارد هم پایین است.

کمی پایین تر یعنی میدان حسن آباد و خیابان های منتهی به پارک شهر هم که بیشتر لوازم صنعتی، آتش نشانی و یدکی می فروشند هم تعطیل است و از پل حافظ به پایین که بروید، چیزی جز کرکره های سفید و خاکستری نمی بینید؛ در میان آن ها تک و توک البته رستوران بیرون بر، داروخانه و سوپرمارکتی با چراغ روشن قابل رویت است.

و اما قلب لوستر فروشی های تهران چهاراه گلوبندک و خیابان ابوسعید هم همین شرایط را دارد همه تعطیل هستند و از شلوغی های هر روز این نقطه از پایتخت دیگر خبری نیست.

تداوم تعطیلی در روز های آینده گروه های شغلی یک یعنی بیمارستان، داروخانه، مطب، آمبولانس، آتش نشانی، سوپرمارکت، نانوایی ها، امنیت، سلامت، تعمیرگاه های لوازم خانگی و پمپ بنزین به هیچ وجه نباید تعطیل شود، اما گروه های شغلی 2 و 3 و 4 زمانی که یک شهر در وضع قرمز باشد، تا دو هفته تعطیل می شود که تهران نیز در چنین وضعیتی قرار دارد.

اما گروه شغلی 2 شامل کدام صنوف هستند؟ این گروه عبارتند از پاساژها، مراکز خرید، تمرین و انجام مسابقات ورزشی، مساجد، مصلی ها، قنادی و شیرینی فروشی ها، آبمیوه و بستنی فروشی ها، مراکز تهیه و طبخ غذا که اگر بیرون بر باشد می توانند باز باشند.

آرایشگاه های مردانه، بازار فروش خودرو، مراکز شماره گذاری اتومبیل، بازار فروش فرش، موکت، فرش ماشینی، اسباب بازی فروشی ها، فروش لوازم خانگی، عمده فروشی ها و خرده فروشی ها، خدمات چاپ و دیجیتال، تزیینات داخلی ساختمانی، کادوفروشی ها، پارچه فروشی ها، عکاسی ها، آژانس های مشاوره املاک، پرده سراها، فروش مبلمان، کیف و کفش، نوشت افزار، خیاطی و خرازی ها و لوازم آرایشی و بهداشتی هم جزو گروه شغلی 2 هستند.

گروه شغلی 3 شامل دانشگاه ها، مدارس، زبان سراها، آموزشگاه های فنی و حرفه ای، کتابخانه ها، استخر های سرپوشیده، موزه ها و موزه باغ ها، سینما و تئاتر، آرایشگاه ها و مکان های برگزاری هرگونه آزمون حضوری جزو گروه 3 شغلی است.

گروه های شغلی 4، شغل هایی از جمله برگزاری مراسم های اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و همایش ها، فعالیت باشگاه های ورزشی، مدارس شبانه روزی، کافه و قهوه خانه هاست.

در هر حال به نظر می رسد دولت در روز اول اجرای طرح تعطیلی دو هفته ای تا حدودی موفق بوده است.

با این حال مواردی از مقاومت در برابر اجرای این طرح هم وجود دارد.

باید به انتظار روزهای آینده نشست و دید که آیا در ادامه اجرای این طرح تعطیلی فراگیر خواهد شد یا آن که اجرای سفت و سخت روزهای اول طرح تمام خواهد شد و این مقاومت های پراکنده است که بر تصمیم تعطیلی کرونایی غلبه می کند.

هر چه هست پای جان صدها و شاید هزاران نفر در میان است و قصور از هیچ کس پذیرفته نیست.

کلید واژه ها: ستاد ملی مقابله با کرونا – تعطیل – مقابله با کرونا – تعطیلی – خیابان – بنگاه های اقتصادی – تهران – مغازه – کرونا – اسکندری – اقتصادی – نخستین – مقابله – هفته – میدانی – گزارش میدانی – گزارش – بنگاه – دیدار – جنوبی – نوشت افزار – شهر تهران – ساعت – ستاد – شنیده ها – خبرنگار – معترضان – اعتراض – فعالیت – فعالان

لینک منبع

قالب وردپرس