محمد امینی الرعایا در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: مهمترین اتفاقی که باید در بازار بورس بیفتد، جهتدهی پول مردم به سمت واقع بخش واقعی اقتصاد است. نقدینگی موجود در بورس نباید صرف سفتهبازی شود که فایدهای نیز برای اقتصاد و جهش تولید نداشته باشد.
وی ادامه داد: در شرایط عادی شاید کمتر به این نکته توجه میشود اما وقتی به دلیل افزایش ارزش سهام، رونق نداشتن بازارهای دیگر و سخت شدن شرایط تولید به دلیل تأمین مالی گران، از بانکها به بورس مراجعه شده است، باید راهکاری پایدار برای مولد شدن آن اندیشید.
امین الرعایا اظهارکرد: راهکارها باید پایدار باشد به عنوان نمونه مطرح میشود که دولت باید داراییهایش را در بورس عرضه کند اما این داراییها نیز زمانی تمام میشود پس از تمام شدن این داراییها باید چه کرد؟
وی ادامه داد: برخی دیگر از راهکارها نیز راهکارهایی است که قسمتی از اقتصاد را خراب میکند تا به اصطلاح بورس را تقویت کند به عنوان نمونه افزایش نرخ بهره بانکی که موجب ضربه زدن به تولید میشود نمیتواند راهکاری مفید برای مدیریت شرایط فعلی بورس باشد که مردم پولهایشان را وارد بورس نکنند.
این کارشناس پولی و مالی با بیان اینکه بورس باید به نقش اصلی خود که تأمین مالی بخش واقعی اقتصاد است بازگردد گفت: در این زمینه دو راهبرد اصلی وجود دارد، اول اینکه باید افزایش سرمایه شرکتها تسهیل شود.
وی افزود: افزایش سرمایه شرکتها در حال حاضر روالی طولانیمدت، پیچیده و سخت دارد و با اینکه به طور کلی شرکتها در بازار سرمایه راحتتر میتوانند جذب نقدینگی کنند و برای آنها بدهی نیز محاسبه نمیشود اما در حال حاضر ترجیح میدهند که به بانک بروند و تسهیلاتی با نرخ بهره ۳۵ درصدی دریافت کنند.
امین الرعایا در زمینه معضلات افزایش سرمایه ادامه داد: از منظر سهامداران نیز به دلیل اینکه افزایش سرمایه نمادها بعضاً تا دو ماه طول میکشد و در این دو ماه آن نماد بسته است و معلوم نیست کی باز میشود ترجیح داده میشود که پول در سهمهای دیگر بماند و در آن سهمی که قرار است افزایش سرمایه بدهد نماند بنابراین فرآیند افزایش سرمایه به قدری پیچیده است که نه برای شرکت مطلوب است و نه برای مردم.
این کارشناسی پولی و مالی درباره راهبرد دوم رونق پایدار بورس گفت: راهبرد دوم رونق صندوق پروژه است. به عنوان نمونه در دو سال گذشته در پروژه پرند مپنا نمونهای از صندوق پروژه را تجربه کردیم که در عرض حدود ۲ الی ۳ دقیقه با اینکه بورس به اندازه الان رونق نداشته توانست ۱۰۰ میلیارد تومان تأمین نقدینگی کند.
وی افزود: باید صندوقها رونق پیدا کند تا پولی که دست مردم است مستقیماً وارد تولید شود.
به گفته این کارشناس اقتصادی، موارد مذکور راهکارهای پایداری است برای اینکه تولید از طریق بورس تأمین مالی شده و رونق بگیرد.
امین الرعایا در توضیح بیشتر درباره صندوق پروژه گفت: در صندوقهای پروژه شرکتها برای یک پروژه مشخص خود، تقاضای نقدینگی میکنند و این میتواند برای همه پروژههایی که سوددهی دارند اعم از عمرانی و … انجام شود.
وی با اشاره به تفاوت بین صندوقهای پروژه و اوراق مشارکت گفت: ساز و کار صندوقهای پروژه و اوراق مشارکت با هم تفاوتهایی دارند در صندوق پروژه سرعت جذب نقدینگی بیشتر است پروژه کاملاً مشخص است، ساز و کارها کاملاً تعیین شده و شفاف است و مشخص است که هر پول قرار است برای کدام پروژه هزینه شود.
این کارشناس پولی و مالی ادامه داد: اما در اوراق مشارکت معلوم نیست دقیقاً برای کدام پروژه نقدینگی جذب میشود حتی ممکن است پروژهها زیانده نیز باشند اما دولت یک سود مشخصی را تضمین میکند که پرداخت شود.
وی با بیان تفاوت دیگر بین این دو مدل تأمین مالی گفت: در اوراق مشارکت سودی تضمین میشود و این سود داده میشود اما در صندوقهای پروژه حداقل سود تضمین داده میشود اما اگر سود حاصل از آن پروژه بیشتر از مقدار تضمین شده باشد، سود بیشتری پرداخت میشود و سقفی برای آن وجود ندارد و این سود بین سهامداران توزیع میشود.