به گزارش خبرنگار مهر، کرونا همچنان در نظام بانکی می چرخد و از مشتریان و متصدیان قربانی میگیرد. نظام بانکی اکنون سخت درگیر ویروسی است که کار را به لحاظ حفظ سلامت کارکنان و مشتریان پرریسک کرده و در برخی شعب بانکی پرتردد، چالش ایجاد کرده است.
کرونا در کنار مخاطرات خود نشان داده که بانکداری الکترونیک تا چه اندازه قابلیت دارد؛ قابلیتهایی که در کشورمان کمتر مورد توجه قرار گرفته است. طی دو ماه اخیر مباحث کموبیش جدیتری درباره پرداخت با کیو آر یا همان پرداختهای غیرتماسی مطرحشده است؛ اما هنوز شکل عملیاتی به خود نگرفته است.
این موضوع البته سابقه طولانیتری در محافل کارشناسی کشور دارد و مدتها است از سوی برخی فعالان و صاحبنظران حوزه پرداخت الکترونیکی، فراهم آوردن زمینهها و زیرساختهای لازم برای پیادهسازی این شیوه از پرداخت را ضروری کرده است.
۱۷ اسفند ۹۸ / مدیر اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی: تا پایان اسفند اجرایی میشود
با وجود این تأکیدها، اما شاید شیوع بیماری همهگیری مانند کووید ۱۹ لازم بود تا اجرای این شیوه در دستور کار فوری رگلاتورهای مربوط به این حوزه قرار بگیرد آنهم در حد وعده اجرایی شدن آن ظرف کمتر از ۱۵ روز. داوود محمد بیگی، مدیر اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی در مصاحبهای در ۱۷ اسفندماه سال گذشته درباره تصمیم اجرای پرداخت با QR(بارکد خوان) وعده داده بود که «بانک مرکزی در حال ترغیب شرکتهای پرداخت الکترونیک برای افزایش تعداد درگاههای پرداخت با کدهای کیو آر و ایجاد امکان پذیرش بارکد شرکتهای دیگر است؛ تمام تلاش بانک مرکزی و شبکه پرداخت کشور بر این است تا هر چه زودتر قابلیت پرداخت از طریق کدهای کیو آر در دسترس شهروندان قرار بگیرد و قطعاً این طرح تا پایان ماه جاری (اسفند ٩٨)، اجرایی خواهد شد اما انتظار بر این است تا در روزهای آتی این خبر مهم و خوب اعلام شود.
بر اساس وعده این مقام مسئول بانک مرکزی، در حال حاضر که روزهای پایانی فروردینماه سال ۹۹ هم سپری شد، باید حدوداً یک ماه از اجرای پرداخت با کیو آر گذشته باشد، آنچه اما اکنون مشاهده میکنیم مباحث و پرسشهایی است که همچنان حولوحوش ضرورت، چگونگی و پیامدهای اجرای این شیوه مطرح است.
چرا QR اجرایی نمیشود؟
بررسی محتوای گفتگوها و مباحث مطرحشده و همچنین ذهنخوانی از متولیان رگلاتوری این موضوع، وجود موانع ذیل را برای فراگیر شدن پرداختهای کیو آر، محتمل میکند که شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت الکترونیک نگران از دست دادن بازار پذیرندگان خود هستند.
آنها به این موضوع فکر میکنند که برنامکهای پرداخت کیو آر میتوانند اطلاعات پذیرندگان را جمعآوری کرده و ازآنجاکه ارائهکنندگان این برنامکها خودشان شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت الکترونیک هستند، میتوانند پذیرندگان آنها را به سمت خود جذب کرده و از این طریق از درآمدهای آنها بکاهند.
سناریوی دیگر آن است که شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت الکترونیک نگران سرمایهگذاریهای انجامشده درزمینهٔ دستگاههای کارتخوان هستند. راهکار پرداختهای کیو آر بهواسطه عدم نیاز به دستگاه پوز، شرکتهایی را که دارایی آنها عمدتاً دستگاه پوز است را با چالش مواجه میکند.
اما این ذهنیت که پرداختهای کیو آر میتواند برای پرداخت هر مبلغی استفاده شود و بهنوعی جایگزین پرداخت با دستگاههای پوز شود، برخی از شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت الکترونیک را با مخاطره بلااستفاده ماندن سرمایهگذاریها مواجه کرده است.
در این میان، رگلاتور هم، پرداختهای کیو آر را درهمتنیده با موضوع کیف پول میبیند و فکر میکند که نیازمند یک راهکار جامع برای هر دو موضوع است و احتمالاً به همین دلیل تدوین مقررات در این حوزه طولانی شده است.
این چالشها و موانع برای شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت الکترونیک و رگلاتور باعث شده است هرکدام به طریقی موضوع را از دستور کار خارج کنند. شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت الکترونیک با متذکر شدن وجود سهامدار خرد در بورس و تهدید به اینکه هر راهکاری که باعث کاهش سهم بازارشان شود، باید قابلیت پاسخگویی به سهامداران خرد را داشته باشد، موانعی ایجاد کردهاند.
این شرکتها همچنین از سویی امنیت پرداختهای کیو آر را زیر سوال برده و آن را ابزاری برای تسهیل پرداختهای خارج از کشور یا افزایش تقلب در پرداختها دانسته و از سوی دیگر بر امنیت پرداخت از طریق دستگاه کارتخوان تأکید میکنند و بهطور نمونه کشورهای اروپایی را بهعنوان شاهد مثالی برای عدم قابلیت فراگیری پرداختهای کیو آر عنوان میکنند. در این مجال، رگلاتور نیز با کم اولویت جلوه داده پرداختهای کیو آر و عدم تأثیر قابلتوجه آن بر کاهش تماسهای منجر به انتقال بیماری، سعی در خرید زمان برای خود دارد.
حال سوال این جاست که در بازار شدیداً انحصاری خدمات پرداخت، اگر شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت الکترونیک نتوانند با هم بر سر راهکارهای پرداخت تعاملپذیر که متضمن گسترش بازار پرداختها و کاهش هزینهها خواهد شد، تعامل کنند، چه نیرویی خارج از این مجموعه توان تغییر دارد و تا چه زمانی میتوان در برابر تغییرات فناوری مقاومت کرد و مانع فراگیری راهکارهای اقتصادی و کمهزینهتر شد.
به نظر میرسد باید به این سوال پاسخ داد که آیا نمونههای این تغییرات مخرب فناوری پیش رو نیستند و جایگاه رگلاتوری در خصوص سامانههای پرداخت کجاست؛ آیا صرفاً اینکه یک راهکار به لحاظ فنی امکانپذیر است، میتواند زمینه گسترش آن برای حضور در تمامی زمینهها و پرداختهای با هر مبلغی باشد.
در این میان بانک مرکزی هم باید پاسخ دهد که چه ارتباطی بین پرداختهای کیو آر و موضوع کیف پول وجود دارد و آیا امنیت و مخاطرات پرداختهای کیو آر از امنیت و مخاطرات پرداختهای کارتی فعلی (کارت مغناطیسی) کمتر است یا حتی میزان تأثیر پرداختهای غیر تماسی بر نرخ انتقال بیماری چقدر است. به هر حال این سوالات مطرح هستند و در شرایط کنونی شیوع کرونا پاسخ به آن ضروری است.