جمعه 2ام آذر 1403

افت و خیز قیمت طلای سیاه در سال ۲۰۱۹/تاثیر تحریم ایران بر بازار

به گزارش خبرنگار مهر، نگاهی به مؤلفه‌های بازار نفت در روزهای پایانی سال ۲۰۱۹ میلادی، نشان می‌دهد که امسال تقریباً سال روشنی برای بازار نفت و فعالان این حوزه بوده است. به گفته کارشناسان، آغاز سال ۲۰۱۸ میلادی قیمت نفت بالاتر، اما روند قیمت نزولی بود و کاهش قیمتی حدود ۲۳ درصد را شاهد بودیم. […]

655 Views


به گزارش خبرنگار مهر، نگاهی به مؤلفه‌های بازار نفت در روزهای پایانی سال ۲۰۱۹ میلادی، نشان می‌دهد که امسال تقریباً سال روشنی برای بازار نفت و فعالان این حوزه بوده است. به گفته کارشناسان، آغاز سال ۲۰۱۸ میلادی قیمت نفت بالاتر، اما روند قیمت نزولی بود و کاهش قیمتی حدود ۲۳ درصد را شاهد بودیم. از سوی دیگر، شاخص نفت وست تگزاس که در ابتدای سال ۲۰۱۹ میلادی حدود ۴۵.۸ دلار برای هر بشکه بود، در روزهای پایانی سال ۲۰۱۹ میلادی، به رقم ۶۱.۸ دلار نزدیک می‌شود که افزایشی بالغ بر ۳۰ درصد را نشان می‌دهد.

البته این تمام ماجرا نیست، در سال جاری میلادی، شاهد حوادث معمول و بعضاً غیرمعمولی در بازار نفت بودیم؛ اتفاقاتی مانند تحریم نفتی ایران، خرده جنگ نفتکش‌ها در خلیج فارس، افزایش چشمگیر تولید نفت شیل ایالات متحده و حمله پهپادی یمن به تأسیسات نفتی عربستان سعودی، سبب شد تا بازار طلای سیاه نیز از افت و خیز در امان نباشد؛ به این ترتیب که در بازار مالی نفت نیز شاهد کش و قوس‌های فراوان بین موقعیت‌های خرید و فروش بودیم؛ به طوری که در ابتدای سال که سفته بازان بازار که عمدتاً در موقعیت فروش نفت بودند، در انتهای سال تغییر آرایش داده و در قامت خریداران نفت ظاهر شدند.

محمد دیالمی، کارشناس حوزه انرژی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در آخرین گزارش چشم انداز انرژی سازمان انرژی آمریکا در دسامبر سال ۲۰۱۸ میلادی (شهریور- آبان سال ۹۷) پیش بینی قیمت نفت نسبت به گزارش ماه قبل نوامبر (مهر – آبان ۹۷) به مقدار چشمگیری یعنی حدود ۲۰ درصد، کاهش را نشان می‌داد، گفت: قیمت متوسط پیش بینی شده برای سال ۲۰۱۹ میلادی حدود ۵۴ دلار برای هر بشکه نفت وست تگزاس و ۶۱ دلار برای آیس برنت بود.

تغییرات قیمت شاخص نفتی WTI

منبع: saxobank

وی افزود: با نگاهی به الگوی رفتاری قیمت نفت وست تگزاس، می‌توانیم سه دوره مجزا را درسال ۲۰۱۹ میلادی تفکیک کنیم. در دوره اول که از ژانویه تا انتهای آوریل ادامه داشت، قیمت نفت روندی صعودی را تجربه کرد. در دوره دوم که از اواخر آوریل تا اواسط سپتامبر ادامه داشت، نوسانات قیمت نفت بیشتر بوده و بازار، روندی کاهشی را در پیش گرفت؛ اما در دوره سوم، شاهد بهبود قیمت طلای سیاه در بازارهای جهانی بودیم.

فاز اول، افزایش قیمت

به گفته دیالمی، روند افزایش قیمت که از روزهای پایانی سال ۲۰۱۸ میلادی شروع شده بود، قیمت نفت وست تگزاس را، از ۴۲ دلار در هر بشکه به حدود ۶۶ دلار در انتهای ماه آوریل رساند که علت این روند را می‌توان به عواملی همچون کاهش تولید یک میلیون و دویست هزار بشکه‌ای نفت اوپک و همچنین زمزمه‌های خروج ایران و ونزوئلا از بازار مرتبط دانست. علاوه بر این، ترس از اصطکاک ایران و آمریکا و درگیرهای داخلی در لیبی، منجر به افزایش ریسک ژئوپلیتیک و پریمیوم مرتبط با آن در قیمت نفت شد؛ اگرچه نباید فراموش کرد که خط لوله نفت روسیه نیز، در همین دوره آلوده شد که نهایتاً افزایش قیمت را برای نفت در بازارهای جهانی پشتیبانی کرد.

فاز دوم، کاهش قیمت و نوسانات بیشتر

این کارشناس انرژی اظهار داشت: در دوره دوم قیمتی، نفت که روند کلی نزولی را در پیش گرفته بود و تا اوایل سپتامبر هم ادامه داشت، اتفاقاتی نظیر حمله پهپادی به تأسیسات نفتی عربستان سعودی، قیمت نفت را تا حدود ۲۰ درصد افزایش داد که و دوباره در طی دو هفته، قیمت را بازگرداند. از جمله علل اصلی روند کاهشی قیمت نفت را، در عین حالی که همچنان ریسک ژئوپلیتیک در بازار وجود داشت، می‌توان به نگرانی‌ها از بابت رشد کند اقتصادی نسبت داد.

وی تصریح کرد: با انتشار گزارش‌های هفتگی سازمان انرژی آمریکا، که افزایش میزان نفت در مخازن ذخیره را نشان می‌داد، نگرانی از بابت کاهش تقاضای نفت بیشتر شد و این به نوبه خود منجر به کاهش قیمت نفت در بازار گردید. البته در این بین می‌توان به علل دیگری از جمله افزایش تولید نفت آمریکا و حضور نفت ایران در بازار خاکستری اشاره کرد.

دیالمی گفت: با وضع تعرفه بر واردات نفت چین از آمریکا و دیگر مناقشات تجاری، فعالان بازار به آینده مذاکرات چین و آمریکا خوشبین نبودند و این را دلیلی محکم بر کاهش رشد اقتصادی می‌دانستند که بر این اساس، می‌توان به این عوامل، گزارشات ضعیف شاخص‌های تولید در کشورهای اروپایی و همچنین ترس از رکودی دیگر همچون رکود سال ۲۰۰۸ میلادی را نیز اضافه کرد. در این دوران شاخص دلار به طور متوسط بالای ۹۷ بود و قیمت طلا نیز، روند صعودی برای کشف قیمت ۱۵۰۰ دلار به ازای هر انس داشت.

وی ادامه داد: در این میان، گزارشات هفتگی کمیسیون تجارت بازار آتی آمریکا نیز از افزایش جایگاه فروش درکالایی مثل نفت و مس حکایت داشت.

فاز سوم، بازیابی قیمت نفت

دیالمی با بیان اینکه تمدید توافق کاهش تولید اوپک پلاس و زمزمه‌های بهبود روابط چین و آمریکا، امیدی شد تا مجدداً قیمت نفت روند صعودی با تناوب کمتر پیدا کند، ادامه داد: تصمیمات بانک‌های مرکزی به خصوص بانک مرکزی آمریکا برای کاهش نرخ بهره جهت گردش چرخه اقتصاد را، می‌توان یکی دیگر از عوامل تقویت کننده بازار و قیمت نفت دانست؛ اگرچه فروش نفت ایران حتی در بازار خاکستری، پس از تحریم کشتیرانی چین به دلیل دور زدن تحریم‌ها، کاهش پیدا کرد تا بازار نفت از عدم حضور نفت ایران بیشترین بهره را ببرد.

وی گفت: همچنین می‌توان به زمزمه‌های کاهش تولید نفت شیل آمریکا نیز، بعنوان دلیلی بر روند صعودی قیمت نفت اشاره کرد؛ ضمن اینکه در بازار کاغذی نفت و دیگر کالاها نظیر مس نیز نشانه‌هایی از افزایش جایگاه های خرید نفت دیده می‌شد که این روند تا انتهای ۲۰۱۹ میلادی همچنان ادامه داشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، بررسی‌ها نشان می‌دهد که در حال حاضر بازار اعتماد به نفس کافی برای افزایش قیمت را پیدا کرده و در هفته اخیر هم، چین تعرفه‌ها را روی کالاهای آمریکایی کاهش داده است. بر این اساس به نظر می‌رسد حداقل تا اتفاق و خبری دیگر، روند افزایش قیمت نفت حفظ شود.

لینک منبع

قالب وردپرس