دوشنبه 5ام آذر 1403

گیاهی که بهانه گیری نمی کند!

پسته، زرشک، عناب از محصولات خوشمزه و با شهرت جهانی خراسان جنوبی است و تولید آنها برای مردمان این منطقه از ایران و نیز صادرکنندگان حیاتی است؛ – همین عامل سبب شده که کشاورزان و جهاد کشاورزی دست به دامن مهندسان کشاورزی برای بکارگیری فکری بکر به منظور بالابردن بازدهی خاک خسته این منطقه شوند. […]

421 Views


پسته، زرشک، عناب از محصولات خوشمزه و با شهرت جهانی خراسان جنوبی است و تولید آنها برای مردمان این منطقه از ایران و نیز صادرکنندگان حیاتی است؛ – همین عامل سبب شده که کشاورزان و جهاد کشاورزی دست به دامن مهندسان کشاورزی برای بکارگیری فکری بکر به منظور بالابردن بازدهی خاک خسته این منطقه شوند.

چرا که بازدهی خاک های کشاورزی به خصوص در مناطق خشکی همچون خراسان جنوبی کاهش یافته و برای همین کشاورزان مجبور می شوند که کود شیمیایی مصرف کنند تا محصولاتشان به ثمر بنشیند؛ حالا چند سالی است که کشاورزان متوجه معجزه استفاده از گیاه منداب به عنوان کود سبز برای افزایش تولید محصول خود شده اند.

استفاده از کود سبز سبب افزایش تولید، افزایش ماده آلی خاک، کاهش استفاده از کودهای شیمیایی، اصلاح فیزیکی خاک، جلوگیری از شسته شدن مواد غذایی داخل خاک، کاهش شوری خاک و تولید محصولات ارگانیک می شود.

یک هکتار کود سبز معمولاً بین 25 تا 50 تن شاخه، برگ و انساج گیاهی تازه تولید می کند و این بقایا را وارد خاک می کند که خود برابر با 10 تا 20 تن کود حیوانی است و این مقادیر حدود یک تا دو هوموس به خاک می افزاید.

وحید ضیاییان احمدی، مدیر جهاد کشاورزی درمیان در گفت وگو با خبرنگار ایسنا از گیاه منداب به عنوان گیاهی یاد کرد که می تواند به عنوان کودسبز از آن استفاده کرد و در این باره توضیح داده، نیاز آبی کم و سیستم قوی توسعه ریشه و حجم بالای اندام هوایی از مهم ترین دلایل انتخاب این گیاه تحت عنوان کود سبز است.

وی بیان کرد: منداب گیاهی علفی و یک ساله دارای برگ های گوشتی و حجیم است که به عنوان کود سبز و چرای دام می تواند کشت شود.

ضیاییان احمدی با بیان اینکه کشت منداب مخلوط با جو نیز وجود دارد، اظهار کرد: مقدار مصرف بذر منداب به میزان 10 کیلوگرم در هکتار است.

این گیاه معمولاً در شهریورماه تا اویل مهرماه کاشته می شود و البته می توان آن را در بهمن ماه و پس از سپری شدن سرماهای شدید زمستانه نیز کاشت و نیاز آبی آن حداکثر سه مرتبه و زمان بازگرداندن آن به خاک در آغاز گل دهی و قبل از خشبی شدن و توسط دستگاه های چیزل، خاکورز مرکب و یا تیلرهای باغی است.

مدیر جهاد کشاورزی درمیان ادامه داد: این کار در اصلاح ساختمان خاک در تأمین مواد غذایی و غنی سازی خاک بسیار موثر است و گزینه مناسبی برای کاهش مصرف کودهای شیمیایی در راستای تولید محصول سالم است و سبب آزادسازی عناصر غذایی برای گیاهان می شود.

حتی گیاهانی که در شرایط شور، بعد از کود سبز کاشت می شوند رشد رویشی بیشتری دارند و همچنین از تحمل بیشتری نسبت به شوری برخوردارند.

وی افزود: در سال های اخیر علاوه بر کاشت منداب در اراضی زراعی، کشت آن در اراضی محصولات باغی نیز رایج شده که باعث حاصلخیزی خاک باغات پسته، زرشک، عناب و سایر محصولات می شود.

کود سبز معقولانه ترین و به صرفه ترین کار برای بهبود مواد آلی و ساختمان خاک است که البته نباید انتظار داشت که با یک بار مصرف این کود تمام مزایای آن را یک مرتبه و به نحو مطلوب دریافت کرد.

ضیاییان احمدی یادآور شد: بهبود ساختمان خاک، جایگزین کردن مواد آلی خاک و در مجموع حاصل خیزی نیاز به زمان و دقت کافی دارد و به مرور زمان می توان از روش کود سبز برای بهبود زمین های کشاورزی استفاده کرد.

بذر منداب یا کود سبز قبل از کشت محصول اصلی زمین، کشت می شود و هنگامی که این بذرها رشد کرد، زمین شخم زده می شود تا برگهای روییده بذر منداب در زیر زمین قرار گیرد و به عنوان کود برای کشت محصول اصلی استفاده شود.

به گزارش سایت قطره و به نقل ازایسنا، کارشناسان کود سبز را در ازدیاد فعالیت های زیستی، نگهداری و قابل جذب نگهداشتن عناصر غذایی خاک موثر می دانند و البته معتقدند تخصیص قسمتی از زمین زراعی فقط برای مدت 6-8 هفته به کشت گونه های گیاهی برای تهیه کود سبز امکانپذیر نیست و البته محدودیت هایی از قبیل تعداد کارگر مورد نیاز، آب و تهیه گیاه کودی برای تهیه کود سبز را نباید فراموش کرد؛ زارعان نیز نداشتن تاثیر آنی و سریع همچون کودهای شیمیایی را محدودیتی در استفاده از کود سبز عنوان می کنند.

حاصلخیزی خاک توصیف کننده توانایی و قابلیت خاک برای تامین شرایط رشد پایا، بهینه و مطلوب گیاه است و بنابراین یکی از مهمترین فواید کود سبز، بهبود خواص فیزیکی خاک است.

بالا رفتن هوموس باعث تشکیل خاک دانه ها می شود و لوله های مویین خاک بیشتر شده و تهویه و نفوذپذیری خاک را افزایش می دهد.

استفاده از کود سبز با بهبود ساختمان خاک و ایجاد تهویه مناسب می تواند تاثیر مثبتی بر زهکش خاک داشته باشد و با تاثیر مطلوب بر ساختمان خاک در افزایش ظرفیت اکسیژن پذیری آن تاثیرگذار است.

گیاهان انتخاب شده به عنوان کود سبز در مناطق بادخیز با پوشاندن خاک، سرعت باد را در سطح کم کرده و خاک را در مقابل کنده شدن، حفظ و درجای خود نگه می دارد.

کود سبز به منظور تقویت زمین از لحاظ مواد آلی غذایی مورد استفاده قرار می گیرد که بدین منظور گیاهان، برای مدت زمانی معین در مزرعه کاشته شده و بعد از رشد کافی به زمین برگردانده می شوند.

گیاه کودی انتخاب شده باید در زمان گلدهی یا خوشه بستن به زیر خاک برده شود.

زیرا که قبل از این زمان، رشد و نمو قسمت های سبزینه ای گیاه کافی نبوده و از برگرداندن آن ماده آلی زیادی به خاک اضافه نخواهد شد.

از گیاهان زراعی گوناگون اعم از علوفه ای و بقولات مانند انواع شبدر، عدس، باقلا و .

و همچنین گیاهان خودرویی مانند ختمی، گل بنفشه، مَرغ و حتی بعضی از اجزای گیاهی مانند ساقه و برگ سیب زمینی و شلغم نیز می توان به عنوان کود سبز استفاده کرد.

ترکیب جو و شنبلیله یا جو و شبدر بهترین انتخاب برای کود سبز است.

کود سبز به عنوان ماده غذایی مورد استفاده میکروارگانیسم های خاک قرار می گیرد و گاز کربنیک، گاز آمونیاک، ترکیبات نیتراته و بسیاری از ترکیبات ساده و پیچیده دیگر را تولید کرده و مورد استفاده نباتات زراعی قرار می دهد.

کود سبز علاوه بر کربن آلی، مقداری ازت آلی به خاک اضافه می کند و این مقدار ازت بر حسب شرایط، ممکن است ناچیز یا قابل توجه باشد.

انواع مختلفی از منداب، به عنوان گیاهی مناسب برای استفاده به عنوان کود سبز وجود دارد؛ به محضی که خاک باغچه حاضر شد می توان شروع به کاشت دانه منداب کرد و پس از کاشت آن در حدود نیم تا یک سانتیمتری عمق خاک روی آن را با خاک مرغوب پوشاند.

منداب گیاه بهانه گیری نیست و در اکثر خاک ها به راحتی رشد می کند، اما بهترین خاک برای او، خاک غنی با مقادیر زیاد مواد آلی است، و بهترین عطر و طعم خود را هنگامی که با گرما و یا کمبود آب روبرو نباشد بدست می دهد.

این گیاه از رسته کلم هاست و بر اساس بسیاری از تحقیقات این رسته نقش بسزایی در جلوگیری از سرطان ها دارند.

مطالعات نشان داده ترکیبات ویتامین A و فلاوونویید موجود در گیاه منداب می توانند از ابتلای بدن به سرطان پوست، سرطان ریه و سرطان دهان پیشگیری کنند.

گیاه منداب همچنین دارای فیتوکمیکال هایی مانند سولفورافان است که با مواد سرطان زا در بدن مبارزه می کنند.

این گیاه سرشار از آنتی اکسیدان های طبیعی ویتامین C، ویتامین K و ویتامین A است که با رادیکال های آزاد مبارزه می کنند و همچنین موجب تقویت سیستم ایمنی بدن نیز می شوند.

انتهای پیام
کلید واژه ها: گیاه – کشاورزی – تولید – کشاورزان – خراسان جنوبی – شیمیایی – گیاهی – مواد غذایی – افزایش – کاهش – محصولات ارگانیک – ضیاییان – کاشت – خراسان – گیاهان – مصرف – جهاد – اصلاح – احمدی – منطقه – کاهش مصرف – مدیر – شوری – غنی سازی – ارگانیک – مهندسان – خبرنگار – ساختمان – انتخاب – میزان

لینک منبع

قالب وردپرس