گنج پنهان و خط قرمزهای دریاچه نمک/ برداشت مواد از شورآبه های زیرسطحی
دریاچه نمک دارای ظرفیت برداشت مواد معدنی فراوانی است ولی شرکت های بهره بردار باید به شاخص های زیست محیطی در هنگام برداشت توجه داشته باشند و نهادهای مربوطه نیز این شاخص ها را به عنوان خط قرمز تعریف کنند. – ” به گزارش سایت قطره و به نقل ازخبرگزاری فارس از قم، دریاچه نمک […]
دریاچه نمک دارای ظرفیت برداشت مواد معدنی فراوانی است ولی شرکت های بهره بردار باید به شاخص های زیست محیطی در هنگام برداشت توجه داشته باشند و نهادهای مربوطه نیز این شاخص ها را به عنوان خط قرمز تعریف کنند.
– ” به گزارش سایت قطره و به نقل ازخبرگزاری فارس از قم، دریاچه نمک بین سه استان قم، سمنان و اصفهان قرار گرفته و از نظر جغرافیایی در حوزه این سه استان قرار دارد.
به دلیل آنکه این دریاچه حالت شورابه دارد و امکان تفکیک نیست اکتشاف، استخراج و بهره برداری به استان قم از سال 76 واگذار شده است.
این دریاچه از ظرفیت های عظیم استان است که گنجینه ای ارزشمند محسوب می شود بنابراین در سرمایه گذاری و برداشت معدنی این دریاچه باید ملاحظات زیست محیطی رعایت شود تا تهدیدی به همراه نداشته باشد.
برداشت مواد از شورآبه های زیرسطحی محمدنقی کاظم زاده، رییس اداره معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم اظهار کرد: سال 84 پروانه بهره برداری دریاچه نمک به نام شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران صادر شد که از شرکت های معدنی زیرمجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
وی با اشاره به شناسایی میزان مواد معدنی از نظر کمیت و کیفیت در دریاچه نمک گفت: کلرید پتاسیم، کلرید سدیم و منیزیوم از جمله مواد معدنی دریاچه است و برای استخراج دو ماده معدنی نمک و منیزیوم نیز پروانه صادر شده است.
رییس اداره معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم عنوان کرد: اطلاعات اکتشافی دریاچه جمع آوری و برخی اطلاعات به روز شده و اطلاعات وضعیت نفوذ آب، لایه های سطحی و وضعیت تشکیل مواد معدنی در افق های پایین تر از سطح و نفوذپذیری آب نیز موجود است.
وی با بیان اینکه از شورابه زیر سطحی قصد استفاده وجود دارد و از سطح و کف دریاچه برداشت صورت نمی گیرد یادآور شد: اینکه از نظر کیفی چه میزان شورابه وجود دارد و شورابه ها چه مشخصات و آنالیزهایی دارد و چه مواد معدنی می توان استحصال کرد بررسی شده است.
کاظم زاده با بیان اینکه مطالعات انجام شده و نمونه ها در حال آنالیز و تحلیل است گفت: اگر این اطلاعات تکمیل شود احداث کارخانه در دستور کار قرار می گیرد.
قرارداد استخراج با شرکت تهیه و تولید نیز منعقد شده تا در مدت مشخص مواد معدنی را استخراج کند.
به روزرسانی مطالعات مسیر دسترسی دریاچه نمک وی با اشاره به اهمیت احداث جاده دسترسی به دریاچه گفت: اکنون جاده دسترسی از مسیر قم کاشان و آران و بیدگل است ولی با توجه به اینکه مدیریت دریاچه در بحث اکتشاف، استخراج و بهره برداری با قم بوده هنوز جاده ای از قم به دریاچه احداث نشده است.
رییس اداره معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم خاطرنشان کرد: سال 96 مطالعات مسیر دسترسی به طور مجدد انجام و مطالعات پیشین به روز رسانی شد و جاده های دسترسی به دریاچه مورد بررسی و پایش قرار گرفت.
وی ادامه داد: کار مطالعاتی به طور مجدد انجام شد و نحوه احداث و اعتبار این جاده و هماهنگی با دستگاه ها صورت گرفت و در سال 97 هزینه حداقل اختصاص پیدا کرد ولی برای احداث و ایجاد جاده نهایی و کامل به اعتبارات بیشتری نیاز است.
کاظم زاده با بیان اینکه در صورت بهره برداری از جاده مسائل حل می شود گفت: جاذبه های گردشگری در دریاچه وجود دارد به طوری که هیچ پوشش در آن مشاهده نمی شود و برای کسانی که کویرنوردی می کنند و به فعالیت های گردشگری علاقه مند هستند جاذبه گردشگری و توریستی بالایی نیاز است.
وی خاطرنشان کرد: احداث این جاده دسترسی برای استفاده از ظرفیت های معدنی و صنعتی، مدیریت و نظارت بر آن و گردشگری به عنوان یکی از مسیرهای توسعه استان ضرورت دارد و به این امر کمک می کند.
برگزاری جلسات به منظور بررسی مخاطرات زیست محیطی رییس اداره معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم با اشاره به بررسی مخاطرات و تهدیدات زیست محیطی برای دریاچه عنوان کرد: جلساتی با حضور سازمان محیط زیست، سرمایه گذار و بهره بردار برگزار شد و دغدغه های خود را عنوان کردند.
وی خاطرنشان کرد: ذخایر زیست محیطی باید به طور محدود برداشت شود تا به منطقه آسیب نزند.
پیش از اجرای طرح در جلسات متعدد استان اعلام شده و چندین جلسه در استان با مدیریت استاندار برگزار شد و شرکت های بهره بردار دعوت شدند و مطالب و دغدغه ها، پیوست زیست محیطی و شاخصه ها و الزامات که باید رعایت شود مطرح شد.
کاظم زاده با بیان اینکه شرکت سرمایه گذار به منافع اقتصادی در کنار برخی شاخص های زیست محیطی توجه دارد گفت: در همه بخش های دنیا شاخص ها را دولت، ارگان های مرتبط، نهادها و دلسوزان و کسانی که در این زمینه نقش دارند اعلام می کنند.
وی خاطرنشان کرد: اگر بنا باشد سرمایه گذاری در دریاچه نمک در قالب طرح بزرگ ملی اجرا شود باید شاخص های زیست محیطی ابلاغ شود و در طرح اقتصادی نهایی و بهره برداری لحاظ کنند.
برداشت معدنی از دریاچه نمک از جمله مواردی است که در اشتغالزایی تأثیر دارد زیرا ظرفیت استحصال کانی های مختلف از شورابه های این دریاچه وجود دارد که زمینه تولید مواد را رقم می زند.
ایجاد راه دسترسی به این دریاچه و کارخانجات استحصال به توسعه استان کمک می کند ولی نباید اجازه داد اینگونه اقدامات به قیمت از بین رفتن اکوسیستم طبیعی تمام شود و تهدیداتی با تسریع خشک شدن دریاچه و گردش ریزگردهای نمکی را رقم بزند.
انتهای پیام/الف http://fna.
ir/bp1r2y
کلید واژه ها: دریاچه – مواد معدنی – معدن – برداشت – استان – اطلاعات – وزارت صنعت، معدن و تجارت – اداره – زیرسطحی – خبرگزاری فارس – پروانه – جاده – سرمایه گذاری – معادن – تولید – میزان – شاخص – خبرگزاری – زاده – زیست – کارخانه – قرارداد – سرمایه – مدیریت – اصفهان – اهمیت – کاشان – همراه – سمنان – گزارش