جمعه 2ام آذر 1403

پاسخ های کدخدایی به شبهات محمود صادقی در مورد CFT

به گزارش خبرنگار مهر، محمود صادقی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی عصر امروز (شنبه) در همایش ایران و لوایح چهارگانه FATF که در دانشکده حقوق شهید بهشتی برگزار شد، درباره  پوستن ایران به کنوانسیون CFT ، گفت: پیوستن ایران به کنوانسیون CFT می تواند اتهامات آمریکا علیه ایران را رد کند چرا که این کشور […]

493 Views



به گزارش خبرنگار مهر، محمود صادقی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی عصر امروز (شنبه) در همایش ایران و لوایح چهارگانه FATF که در دانشکده حقوق شهید بهشتی برگزار شد، درباره  پوستن ایران به کنوانسیون CFT ، گفت: پیوستن ایران به کنوانسیون CFT می تواند اتهامات آمریکا علیه ایران را رد کند چرا که این کشور به دنبال اجماع بین المللی برای تشدید تحریم ها علیه ایران است.

وی ادامه داد: ایران یکی از قربانیان بزرگ تروریسم است که حادثه هفتم تیر مؤید آن است.

نماینده مردم تهران تصریح کرد: در هیچ قسمت از این کنوانسیون نیامده که شرط پذیری وجود ندارد و بسیاری از کشورها در CFT شرط گذاشته اند.

صادقی تاکید کرد: هیچ اجماع بین المللی وجود ندارد که گروه هایی چون حزب الله و حماس تروریست هستند اما درباره داعش و القاعده این اجماع وجود دارد.

نماینده مردم تهران بیان کرد: مطابق با توصیه های FATF ما باید تا بهمن سال ۹۶ چهار اقدام قانونی را انجام می دادیم که اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم، اصلاح قانون مبارزه با پولشویی، معاهده پالرمو و مبارزه با جرایم سازمان یافته فراملی (CFT) در مجلس شورای اسلامی در این راستا تصویب شده است.

وی افزود: در میان این قوانین، بحث برانگیزترین مورد، کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم بود که در مجلس تصویب شد اما شورای نگهبان ایراداتی را به آن وارد کرد که این ایرادات در مجلس برطرف شد اما بخشی از ایرادات شورای نگهبان را هم مجلس نپذیرفت و برای بررسی این موارد اختلافی، به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شده است.

نماینده مردم تهران با اشاره به اینکه کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم در سال ۱۹۹۹ در مجمع عمومی ملل متحد تصویب شده است، تصریح کرد: بر این اساس این کنوانسون را FATF تدوین نکرده است بلکه جزء استانداردهای FATF این است که کشورها باید عضو این کنوانسیون شوند.

صادقی تاکید کرد: از لحاظ تجربه عملی و در این ۲۰ سال گذشته که این کنوانسیون تشکیل شده است، تاکنون موردی پیش نیامده است که کشورهایی که با هم در زمینه تروریسم اختلاف جدی دارند، از ابزارهای این سند برای رسیدن به اهدافشان استفاده کنند.

وی ادامه داد: در واقع تاکنون هیچ کشوری نتوانسته است با استناد به معاهده مذکور، طرف مقابل را تحت فشار قرار دهد و به نفع خود از آن استفاده کند.

نماینده مردم تهران در مجلس اظهار داشت: با پیوستن ایران به CFT می توانیم اتهاماتی که آمریکا به ما نسبت می دهد رد کنیم چرا که آمریکا بدنبال کسب اجماع بین المللی برای تشدید تحریم ها علیه ایران است و پیوستن ایران به این کنوانسیون کمک می کند تا آمریکا به این هدفش نرسد.

صادقی با تاکید بر اینکه ایران یکی از قربانیان بزرگ تروریسم است، تصریح کرد: در این رابطه می توان حادثه هفتم تیر را مثال زد که بسیاری از مقامات کشورمان به شهادت رسیدند و ما می توانیم از طریق همکاری و مناسبات با کشورها، برای استرداد تروریست ها استفاده کنیم.

وی با اشاره به اینکه مهمترین مسئله اختلافی بین مراجع ذیربط درباره CFT موضوع حق شرط است، خاطرنشان کرد: در هیچ جای این کنوانسیون نیامده که شرط پذیر نیست و بسیاری از اعضای این کنوانسیون تاکنون توانسته اند حق شرط گذاشته اند.

نماینده مردم تهران تاکید کرد: پیوستن به هر توافق دو یا چند جانبه با  آگاهی انجام می‌شود و کشورها می توانند شروط خود را مطرح کنند. همچنین در ماده ۶ این کنوانسیون آمده است که دولتها می توانند به اقداماتی در چارچوب قوانین داخلی خودشان بپردازند و به این ترتیب راه را برای ما باز گذاشته اند.

وی افزود: همچنین در ماده ۲۴ این کنوانسیون مکانیزم حل اختلاف پیش بینی شده است و در صورت وجود اختلاف، کشورها می توانند به دیوان عالی دادگستری مراجعه کنند.

صادقی بیان کرد: حتی اگر ما کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم را تصویب نکنیم به عنوان یک عضو سازمان ملل باید به مفاد آن پایبند باشیم.

وی تصریح کرد: ما یکی از کشورهایی هستیم که بیشترین مبارزه با تروریسم را داریم و از لحاظ سیاسی با آنکه بیشترین تقابل را با گروههایی چون داعش و القاعده داشته ایم، اما متاسفانه ایران را کشوری حامی تروریسم می دانند که جای تاسف دارد در حالی که ما بیشترین هزینه بین المللی را برای مبارزه با تروریسم پرداخت کرده ایم.

صادقی اظهار داشت: هیچ اجماع بین المللی درباره تروریست بودن گروههایی چون حزب الله و حماس وجود ندارد اما درباره گروههایی چون داعش، القاعده، جبهه النصره، بوکوحرام این اجماع وجود دارد.

ایران و کره شمالی جزو کشورهای پرریسک در زمینه پولشویی و تروریسم تلقی می شوند و باید از طریق پیوستن به این کنوانسیون، چنین اتهاماتی را از خود دور کنیم.

نماینده مردم تهران گفت: متاسفانه مصالح ملی ما وجه‌المصالحه رقابت‌های سیاسی داخلی قرار گرفته است و برخی افراد هم بدون در نظر گرفتن این مسائل، تحت الشعاع این تبلیغات قرار گرفته اند.

صادقی با اشاره به اینکه شورای نگهبان ٢٢ ایراد به لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم گرفته است که مجلس آن ها را اصلاح کرد، گفت: در برخی موارد هم شورای نگهبان به متن کنوانسیون ایراد گرفته است که قابل تغییر نیست چرا که مجلس صرفا می تواند متن قوانین داخلی را تغییر دهد و نمی‌تواند متن کنوانسیون را تغییر دهد و آن را دستکاری کند.

به گزارش مهر، همچنین عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در این همایش درباره مخالفت شورای نگهبان با CFT،  اظهار داشت: اینکه CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد بررسی قرار می‌گیرد به این علت است که مجمع تشخیص موارد اختلافی بین شورای نگهبان و مجلس را همواره مورد رسیدگی قرار می دهد و موضوع جدیدی نیست.

وی ادامه داد: ایرادات شورای نگهبان به CFT را نباید سیاسی دانست و شورای نگهبان باید بر اساس قانون اساسی و شرع مقدس اسلام ایرادات لازم را بگیرد و نمی تواند از اشکالات چشم پوشی کند.ایرادات شورای نگهبان ١١ گانه است نه ٢٢ گانه و نباید بزرگ نمایی کنیم چون ١١ مورد  ایراد گرفته شده است که بر دیگر موارد تاثیر می گذارد.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به انتقادات تصریح کرد: شورای نگهبان نه جای مجمع نشسته و نه جای مجلس بلکه محکم جای خودش نشسته است و صرفا در صورت اصلاح در مجمع و مجلس، ما دیگر حرفی نداریم.

کدخدایی تاکید کرد: از ابتدای تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکنون بیش از ١٣٠ مورد اختلافی بین شورای نگهبان و مجلس بررسی شده است و اینکه CFT هم به مجمع رفته است، مسئله جدیدی نیست.

وی ادامه داد: شورای نگهبان حتی ایراداتی را به لایحه خاک که لایحهای خنثی از لحاظ سیاسی است، وارد کرد و به مجلس جهت اصلاح ارجاع شد و درباره CFT هم شورای نگهبان بر همین مبنا و مطابق با وظایف و تکالیفش ایراد گرفته است و شورای نگهبان نمی تواند از ایرادات چشم پوشی کند.

سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد: شورای نگهبان نمیتواند وظایفش را انجام ندهد و در چارچوب شرع و قانون درباره الحاق به یک کنوانسیون نظر میدهد.

کدخدایی گفت: برخی در زمینه ضرورت الحاق به یک سند بین المللی می‌گویند که وضعیت سیاسی و اقتصادی ما اینچنین و آنچنان است در حالی که شورای نگهبان بر اساس شرع و قانون اساسی نظر می دهد و بحث و دعوایی هم در این زمینه وجود ندارد.

کدخدایی گفت: یکی از ایرادات شورای نگهبان به CFT این بود که چرا مجلس عبارت لیست سیاه را به کار برده است در حالی که در محاوره و رسانه ها این عبارت به کار برده می شود و در این کنوانسیون وجود ندارد.

وی ادامه داد: بر این اساس قانون گذاران ما باید دقت کنند که اگر عبارتی وجود ندارد، در قانون نیاورند.

سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد: ایرادات شورای نگهبان به CFT کاملا درست است و بر این مبناست که گزک دست طرف مقابل ندهیم اما بحث مصلحت در این باره در جای دیگر باید بررسی شود.

کدخدایی متذکر شد: وزارت اقتصادی و امور دارایی وقت چند توافق در خصوص FATF داشته است که ٤ مورد از جمله مبارزه با پولشویی، مبارزه با تامین مالی تروریسم و پالرمو و CFT است که مربوط به قوانین داخلی است و نیاز به اصلاح دارد.

وی با اشاره به اینکه قانون مبارزه با پولشویی دارای اشکالاتی بود که در نهایت نظر شورای نگهبان درباره آن تامین شد، ادامه داد: البته یکسری موارد اصلاحی باقی مانده است که به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد.

سخنگوی شورای نگهبان تصریح کرد: امروز اولین جلسه در مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی ایرادات مربوط به لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی تشکیل شد.

کدخدایی ادامه داد: CFT هنوز بین شورای نگهبان و مجلس در رفت و آمد است و در جلسات آینده شورای نگهبان قرار است بررسی شود.

لینک منبع

قالب وردپرس