به گزارش خبرنگار مهر، علی ربیعی سخنگوی دولت که ظهر امروز (دوشنبه) در نشست خبری با اهالی رسانه که به دلیل شیوع ویروس کرونا از طریق ویدئو کنفرانس برگزار شد، درباره شیوع ویروس کرونا و اقدامات دولت دراین باره، گفت: ما امروز به سیاقی جدید که ناشی از مراعات کنترل این ویروس است، جلسه سخنگویی را به شکل مجازی و با استفاده از تکنولوژیهای ارتباطی برگزار میکنیم. امیدواریم بنا بر تصمیم دولت تمامی مجامع و نهادهایی که ضرورت ندارد جلسات را به صورت عمومی برگزار کنند، از همین روش برای برگزاری جلسات بهره ببرند.
وی تصریح کرد: از مردم نیز خواهان همکاری هستیم تا مراسم عمومی را برگزار نکنند تا این شرایط خطیر طی شود.
سخنگوی دولت تاکید کرد: ما بیش از هر دوره دیگری در کنار هم هستیم و به امید خداوند بر این رنج امروز جامعه هم غلبه خواهیم کرد. کرونا بدونشک مسئله اول کشور و به تبع آن مسئله اول دولت است، البته این موضوع تمام دنیا را درگیر کرده است.
وی با بیان اینکه این ویروس با قدرت شیوع گسترده در اقصی نقاط دنیا قربانیان زیادی داشته است، افزود: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای قطعی شدن اولین نتیجه تست، به دور از هر گونه ملاحظه و حاشیهای، به صورت کاملاً شفاف اطلاعرسانی خود را انجام داده است.
سخنگوی دولت گفت: ما معتقد بوده و هستیم که در مسئله سلامت عمومی و جان مردم، صداقت یکی از پیشدرآمدهای اصلی است. تلاش ما به عنوان دولت با همکاری مردم، جامعه سلامت و پزشکی، سازمانهای مدنی که امروزه بسیار فعال شدهاند و باید از آنها سپاسگزاری کرد، در کنار همکاری مردم شریف ایران، این روزهای سخت را پشت سر خواهیم گذاشت و در پسا بحران کرونا، سطح سلامت جمعیت کشور را ارتقا خواهیم داد.
ربیعی افزود: زیرا از طریق ارتقا سطح سلامت است که میتوان از فاز درمان عبور کرد و وارد فازهای جدید نگردید و پیشبینیهای آینده را نیز لحاظ کرد؛ «کرونا» مانند سارس، ایدز و دیگر بیماریهای عالمگیر، یک تهدید جهانی است.
وی با بیان اینکه بنابر اعلام سازمان بهداشت جهانی، امروز بیش از ۶۰ کشور درگیر این بیماری شدهاند، اظهار داشت: اتفاقاً ایران جز شفافترین کشورها در خصوص اعلام آن است و به رغم وجود برخی کاستیها، از تمامی ظرفیتهای خود برای پیشگیری، کنترل و درمان این بیماری و همچنین ارائه خدمات به مردم خود استفاده کرده است.
سخنگوی دولت اضافه کرد: ما به رغم اینکه برخی کشورها جان مردم خود را فدای برخی مصلحتاندیشیهای سیاسی و اقتصادی کردهاند، جان و سلامت مردم ایران را بر همه چیز مقدم دانسته و میدانیم. لازم است به اطلاع هموطنان برسانیم که بر اساس روندشناسی این ویروس، ما با خیز و افتی در این وضعیت مواجه خواهیم شد.
ربیعی تصریح کرد: وزیر بهداشت در این خصوص توضیحات لازم را دادهاند. پس از شوک اولیه که نه تنها ما را همچون دیگر کشورهای درگیر غافلگیر کرد، به سرعت بر اوضاع مسلط شدیم و در حال کنترل شرایط هستیم.
وی خاطرنشان کرد: قطعاً ما به کمک هم اجازه نخواهیم داد که تروریسم، تحریم و ویروس برای مردم ما عادی شود. کرونا با همه تهدیدهای خود، ارزشهای زندگی و حیات را برای ما مشخص ساخت. دولت در مواجهه با این پدیده شوم، تمامی تلاش خود را برای محافظت از سطح سلامت شهروندان به کار بسته است.
حفظ سلامت مردم بر صدر سیاستهای دولت نشسته است
سخنگوی با اشاره به اینکه ما به تمامی وعدههای داده شده و تعهدات خود در قبال مردم عمل خواهیم کرد، گفت: هماکنون حفظ سلامت مردم در کشور ما بر صدر سیاستهای دولت نشسته است. آنچه که اولویت اول ما است، حفظ سلامت عمومی شهروندان ما است.
ربیعی اظهار داشت: از همه آحاد مردم استدعا داریم که با اهتمام بیشتر به توصیههای وزارت بهداشت و مسئولان امر توجه و عمل کنند. در این راه نیازمند همیاری، همکاری و مشارکت همگانی هستیم.
وی افزود: دیروز در هیئت وزیران موضوع آسیب به کسب و کار مردم و این موضوع که در این وضعیت سطح درآمد برخی پایین آمده، مورد بررسی قرار گرفت و وزرای مربوطه در این خصوص گزارشهایی را ارائه کردند.
تعویق دو ماهه پرداخت اقساط بانکی فعالان اقتصادی
سخنگوی دولت گفت: در همین موضوع معاون اقتصادی رئیسجمهور موظف شد تا ستادی را تشکیل و در آن ستاد با بررسی شرایط، راهکارهای مقتضی را ارائه کند. برای کاهش فشار بر مردم، سیاستهای حمایتی از قبیل افزایش مدت بازپرداخت برخی وامها تصمیمگیری شد. در این مسیر تصمیم گرفته شد تا سررسید وامها دو ماه به تأخیر بیفتد.
ربیعی ادامه داد: در شورای پول و اعتبار موضوعات تأخیر در سررسید وامها فردا مطرح خواهد شد و تصمیم نهایی در این خصوص اتخاذ خواهد شد.
وی با بیان اینکه رئیس بانک مرکزی در این خصوص اطلاعرسانیهای لازم را انجام خواهد داد، افزود: همچنین قرار شد در مورد استمهال بدهیهای مالیاتی و فعالان اقتصادی، تسهیلاتی ایجاد شود و اگر منع قانونی در این مورد وجود داشت، بنا شد تا در نشست فردای سران قوا در این خصوص تصمیمگیری شود.
سخنگوی دولت عنوان کرد: ما تصور میکنیم تصمیمگیری در این موارد در چارچوب اختیارات دولت بوده و تصمیمات نهایی تا پایان این هفته اعلام خواهد شد. همچنین در مورد تشکیل مجامع شرکتهای بورسی و شرکتهای بیمهای تا پایان هفته تصمیمهای مقتضی اتخاذ خواهد شد.
ربیعی تصریح کرد: بحث دیگر در مورد هزینههای درمانی مردم است که دولت در این زمینه موظف شده است تا تمامی هزینهها را پرداخت کرده و در این مورد به مردم و بخصوص اقشار ضعیف جامعه هیچ فشاری وارد نخواهد شد.
وی اضافه کرد: در خصوص لغو سود بازرگانی و لغو محدودیتهای واردات در مورد کالاهای مرتبط با کرونا و همچنین صادرات برخی کالاها به وزارت صنعت، معدن و تجارت اختیاراتی واگذار شد تا تصمیمات نهایی را اتخاذ کند.
سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: به وزارتخانههای بهداشت و صمت اختیار داده شد که در زمینه رفع کمبود اقلام بهداشتی، مجوزهای لازم برای تولید یا تغییر کاربری برخی صنایع در حوزه تولید مواد بهداشتی و ضدعفونیکننده صادر کنند.
ربیعی تأکید کرد: طبق گزارشی که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارائه داده است، تولید ماسکهای نانو و N۹۵ مخصوص پرسنل بیمارستانی تا پایان هفته به روزی ۳۰۰ هزار عدد خواهد رسید. کلیه دستگاههای تولید این ماسکها، تولید داخل است البته این میزان ظرفیت تولید به غیر از ظرفیتی است که وزارت دفاع فعال کرده است.
سخنگوی دولت یادآور شد: در این زمینه کیتهای تشخیص بیماریهای کرونا نیز که توسط متخصصین وزارت دفاع طراحی و به مرحله ساخت رسیده، امیدواریم به زودی به مرحله تولید انبوه رسیده و در این زمینه با ۵ شرکت دانشبنیان در حال انعقاد قرارداد هستیم.
مدارس تا آخر این هفته تعطیل خواهد بود
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره تعیین تکلیف تعطیلی مدارس گفت: مطابق با تماسهای تلفنی که بنده با وزیر آموزش و پرورش و سایر مسئولان ذیربط داشتهام، مدارس تا آخر این هفته تعطیل خواهد بود.
ربیعی ادامه داد: برای تصمیم گیری درباره تعطیلی مدارس در هفته آینده هم قرار است روز پنجشنبه و جمعه تصمیم گیری شود.
وی با اشاره به آغاز آموزش از راه دور از طریق تلویزیون گفت: لازم است از طرف دولت از سازمان صدا و سیما سپاسگزاری کنم که تدابیر لازم را برای آموزش دانش آموزان اتخاذ کرد و دانش آموزان در این دوران تعطیلات میتوانند از طریق آموزش از راه دور دروس خود را فرا گیرند.
ربیعی درباره وضعیت کالاهای اساسی کشور گفت: ذخایر ما در زمینه کالاهای اساسی با وارداتی که قبلاً انجام دادیم و همچنین تولیداتی که داشتیم، به اندازه کافی است و قیمت ارزاق عمومی از جمله گوشت کنترل شده است و امروز به تعادل بازگشته و حتی تولید گوشت گوساله بسیار زیاد و فراتر از میزان تقاضاست و دولت بازار را از گوشت و مرغ اشباع کرده است.
تولید ۱.۵ میلیون ماسک را آغاز کرده ایم
سخنگوی دولت بیان کرد: ما حرکت به سمت تولید روزی یک و نیم میلیون ماسک را آغاز کرده ایم و ذکر این نکته حائز اهمیت است که شوک اولیه ای پس از شیوع ویروس کرونا برای خرید ماسک در کشور ایجاد شد و این مشکل فقط در ایران به وجود نیامد و در کشورهای جنوب شرق آسیا و حتی اروپا هم شاهد بودیم که در روزهای اول مردم تقاضای زیادی برای خرید ماسک داشتند.
وی ادامه داد: این بیماری اعلام یک باره است و غیرقابل پیش بینی بود و شوکی را در بازار ایجاد کرد و همچنین یکسری تقاضاهای کاذب به وجود آمد و کار ما را مشکل کرد.
ربیعی با اشاره به اینکه ما واردات ماسک را هم آغاز کرده ایم و به زودی ماسکهای وارداتی به کشور میرسد، تصریح کرد: از اتحادیههای پوشاک درخواست شده است که ماسک تولید کنند و تسهیلاتی برای صدور مجوز تولید ماسک و لوازم بهداشتی در نظر گرفته شده است.
وی تأکید کرد: برای مقابله با احتکار، ما در کارخانههایی که ماسک و الکل تولید میکنند، ناظر مستقر کرده ایم و همکاریهای خوبی با ما در این زمینه میشود و همچنین از مردم میخواهیم برای خرید اقلام بهداشتی از فروشگاههای آنلاین هم استفاده کنند.
روزانه ۴۰۰ هزار لیتر الکل تولید میشود
سخنگوی دولت با بیان اینکه روزانه ۴۰۰ هزار لیتر الکل تولید میشود، اظهارداشت: این الکلها مستقیماً در اختیار مراکز درمانی، بیمارستانها و تولیدکنندههای شویندههایی چون وایتکس قرار میگیرد و کمبودی در این زمینه نداریم.
ربیعی تأکید کرد: دولت تمهیدات نظارتی خود را برای مقابله با احتکار لوازم بهداشتی افزایش داده است و هیچ انباری غیرنظارتی در کشور وجود ندارد و همچنین کشف انبارهای غیرقانونی هم در دستور کار ماست.
وی گفت: از ساعت ۱۱ امروز جلسهای با حضور واردکنندگان ماسک در وزارت صنعت، معدن و تجارت در حال برگزاری است تا تقسیم کاری میان آنان انجام شود و کسری ماسک جبران شود.
از سازمان بهداشت جهانی درخواست کمک کردهایم
ربیعی درباره عملکرد سازمان هلالاحمر برای مقابله با ویروس کرونا گفت: سازمان هلالاحمر، سازمانهای مردم نهاد را به کار گرفته است و با طرحی که انجام میدهد به طور مشخص و با اصول بهداشتی، مددکاری اجتماعی خودش را آغاز کرده است که ما از آنان تشکر میکنیم.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا ایران برای مقابله با ویروس کرونا از سازمانهای بینالمللی درخواست کمک کرده است؟ اظهار داشت: ما برای کنترل بیماری از همه کشورها که بخواهند کمک کنند به ویژه از سازمان بهداشت جهانی درخواست کمک کردهایم و از آنان میخواهیم که دانش لازم را برای مقابله با این ویروس در اختیار ما قرار دهند چرا که این تجربه، تجربه اول دنیاست.
سخنگوی دولت تصریح کرد: در حال حاضر محمولههایی از برخی از کشورها برای کمک به سمت ایران آمده است و ما با همه کشورها به جز کشورهایی همچون رژیم صهیونیستی که صداقت ندارند، کار میکنیم.
ربیعی بیان کرد: سازمان ملل، یونیسف و سازمان بهداشت جهانی در حال ارائه کمکهایی به ایران هستند که ما از این کمکها استقبال میکنیم چراکه این مسئله جهانی است و ما هم در شرایط بحران در کنار کشورهای دیگر در این زمینه قرار داشتهایم.
آمریکا به جای تحقیر مردم ایران، تحریمها را لغو کند
وی اظهارداشت: آمریکاییها صداقت لازم را نداشته و به جای اینکه اظهاراتی کنند که ملت ایران را تحقیر کنند میتوانند اول تحریمها را برداشته و یا حتی برخی از تحریمها را لغو کنند، چرا آنها این کارها را انجام نمیدهند؟
سخنگوی دولت اضافه کرد: در همین موضوع برقراری کانال بشردوستانه سوئیس نیز آمریکاییها اجازه نمیدهند که ما پول خود را به این مسیر وارد کنیم، در کل باید بگویم ما هر کشوری که صادقانه در این مسئله بخواهد به ما کمک کند، دست یاریاش را خواهیم فشرد و از کمکش بهره خواهیم برد.
ربیعی در پاسخ به سوالی در زمینه اینکه برخی از تولیدکنندگان مواد ضدعفونی کننده از گرانی یا کمیابی مواد اولیه ناراضی هستند، افزود: همان گونه که درباره واردات مواد اولیه تولید موادضدعفونی کننده عرض کردم، تخفیفاتی در زمینه سود بازرگانی صورت میگیرد و اگر ما احتیاج به قانونی در این زمینه داشته باشیم، تمهیداتی در این زمینه در حال صورت گرفتن است.
وی عنوان کرد: در جلسهای که با وزیر صمت داشتم این موضوع مطرح شد تا سه ماه مواد ضدعفونی کننده هیچ گرانی نداشته باشند. همچنین در مورد تخصیص ارز به واردات مواد اولیه تولید مواد ضد عفونی کننده و همچنین ماسک، رئیس بانک مرکزی تمهیدات لازم را دیده اند. همچنین در مورد صنایع کرونازده نیز تا آخر هفته تصمیمات خوبی گرفته خواهد شد.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی در زمینه گفتگوهای تلفنی رئیس جمهور با همتایان روس و ترکیهای در موضوع بحران سوریه، گفت: آقای روحانی در یکی دو روز گذشته روزهای پرکار دیپلماتیکی داشت و با همتایان روس و ترکیهای خود نیز در موضوع بحران روزهای اخیر ادلب گفتگوی تلفنی کرد.
اعزام هیئتی از سوی وزارت خارجه به مسکو
ربیعی اضافه کرد: همچنین با روسها در سطوح پایینتر گفتگوهایی در جریان است و امروز هیئتی از سوی وزارت خارجه و نیرو برای برگزاری کمیسیون مشترک به مسکو سفر خواهد کرد.
وی خاطرنشان کرد: ما وضعیت ادلب را نگران کننده میدانیم و شرایط را دنبال میکنیم. ما معتقد هستیم روند آستانه تنها راهکار موجود برای پایان دادن به بحران سوریه است و پیشنهاد برگزاری نشست سران این روند در تهران نیز در همین راستا است.
سخنگوی دولت تصریح کرد: ما تلاش خود را انجام میدهیم تا از وقوع یک بحران انسانی جدید در سوریه جلوگیری کنیم و از همه طرفهای درگیر و دولتهای دوست میخواهیم تا خویشتن داری کرده و به گفتگوها بازگردند.
ربیعی در پاسخ به سوالی در مورد آخرین اقدامات وزارت آموزش و پرورش در زمینه آموزش آنلاین نیز گفت: پیش از این جلسه با وزیر آموزش و پرورش گفتگوهای مفصل تلفنی داشتم. این وزارتخانه برای جلوگیری از عقب افتادن آموزش، تمامی ظرفیتهای خود را به کار گرفته و این موضوع مسئله اول این نهاد است.
وی گفت: استراتژی دولت از ابتدا این بود که مدارس تعطیل شوند ولی آموزش به هیچ عنوان تعطیل نشود. در حال حاضر تلاش داشته ایم کلیه مدارس به آموزش آنلاین مجهز شوند و چند مدرسه باقیمانده نیز به زودی وصل خواهند شد.
ربیعی گفت: این بحران به زودی تمام خواهد شد و در دوران پسابحران «کرونا» ما تجارب خوبی در زمینه آموزش آنلاین، سبک زندگی با سلامت و تجربه کار سازمانهای مردم نهاد را به دست خواهیم آورد.
مجامع عمومی به شکل مجازی برگزار شود
وی افزود: ما امروز به سیاقی جدید که ناشی از مراعات کنترل این ویروس است، جلسه سخنگویی را به شکل مجازی و با استفاده از تکنولوژیهای ارتباطی برگزار میکنیم. امیدواریم بنا بر تصمیم دولت تمامی مجامع و نهادهایی که ضرورت ندارد جلسات را به صورت عمومی برگزار کند، از همین روش برای برگزاری جلسات بهره ببرند.
سخنگوی دولت تصریح کرد: از مردم نیز خواهان همکاری هستیم تا مراسم عمومی را برگزار نکنند تا این شرایط خطیر طی شود.
ربیعی در پاسخ به این سوال که بسته شدن مرزهای آبی چه مشکلات اقتصادی برای کشور ایجاد میکنند؟ گفت: در شرایط تحریم ظالمانه همسایگان ما کمکهای زیادی در زمینه تأمین ارز برای ما انجام دادند.
گمرکات عراق با ایران باز شده است
وی گفت: بسته شدن مرزها برای اقتصاد کشور زیان بار بود. وزارت امور خارجه و وزارت بهداشت فعال شدند و به کشورهای مختلف از جمله عراق، یمن و افغانستان رفتند. در حال حاضر گمرکات عراق باز شده و ما در مرز عراق با پروتکلهایی که با هم به توافق رسیدیم و امضا کردیم، تمام مسائل بهداشتی رعایت میشود و مصرف کنندگان در کشورهای همسایه هم آسوده خاطر باشند. استانداردهای ایزولاسیون در مورد این کالاها انجام میشود.
سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: بنا بر اطمینان بخشی کنترلهای وزارت بهداشت در تمامی پایانههای گمرکی، همسایگان ما در حال انجام دادن اقدامات لازم هستند. پروتکلها در خصوص ویروس کرونا نیز انجام میشود. از ترکیه تعدادی کامیون وارد شده است که وزارت بهداشت در این مرزها حضور قوی دارد. مرزهای آذربایجان در حال فعال شدن هستند و همه خروجیها کنترل میشوند.
ربیعی تصریح کرد: با دو همسایه شرقی در حال مذاکره هستیم و امیدواریم این کشورها هم به مراودات با ما بپیوندند که خوشبختانه تلاشهایی صورت گرفته که نتیجه بخش بوده است. ارتباط نمایندگان ما با کشورهای میزبان خیلی فعال شده تا این اطمینان بخشی برای همسایگان ما انجام شود.
سخنگوی دولت گفت: نمایندگان کشورهایی که با آنها مراوده داشتیم و سایر کشورهای جهان تفاهم نامههای دو جانبه در خصوص مسائل مربوط به این ویروس و اینکه طرف مقابل اطمینان خاطر داشته باشد که کامیونها و کالاهای ایرانی مشکلی ندارند، این آمادگی وجود دارد که تفاهم نامه اجرا و انجام شود. در فرودگاه امام هم تمهیدات بسیار جدی در خصوص ورود و خروج را لحاظ کردیم. وزیر راه در این زمینه گروههای ویژه ای را فعال کردند. در خصوص اقداماتی که تاکنون صورت دادیم به طور مداوم این اقدامات ادامه خواهد داشت.
وی در پاسخ به این سوال که چرا نامه وزیر بهداشت بعد از رسانهای شدن پاسخ داده نمیشود؟ اظهار داشت: قطعاً دولت در خط مقدم مبارزه با کرونا است و از هیچ کوشش و تلاشی فروگذار نکرده است. یک بخش از جامعه همواره مشغول سوداگری بوده اند و در سایر موارد هم این سوداگری وجود داشته است.
تولید ماسک به صورت آنلاین ثبت میشود
ربیعی افزود: شاید در جلسه گذشته که با دکتر حریرچی بودیم، توضیح دادم که چهارشنبه ما اعلام کردیم که اولین نتیجه مثبت مرگ ناشی از کرونا اتفاق افتاده است. روز ۵ شنبه یکی از نزدیکان ما دچار مشکلی بود و من به دنبال ماسک برای او بودم که هر عدد ماسک ۲۵ هزار تومان بود در حالی که قیمت واقعی آن غیر از این است. این سوداگری است و همیشه وجود دارد اما اینکه آیا دولت پس از انتشار نامه این کار را کرده است، قطعاً اینطور نیست. من عضو فعال همه جلسات هستم و در تمام ستادها شرکت میکنم و از روز اول، تعزیرات متمرکز شد و اقدامات خود را صورت داد. منتها این شبکهها خود را پیچیدهتر میکنند.
سخنگوی دولت گفت: بنابراین همانگونه که توضیح دادم انبارها به صورت آنلاین ملاحظه میشود. هر تولید که در هر جا صورت میگیرد، به صورت آنلاین ثبت و مشخص میشود. میزان تولید و محل انتقال آن نیز مشخص خواهد شد. این اقدامات در شرایط طبیعی لازم نیست اما در زمانی که بازار نامتعادل است، این امکان وجود دارد.
وزارت اطلاعات برای مقابله با سوداگریها مأموریت پیدا کرده است
وی ادامه داد: آقای نمکی عضو مؤثر همین دولت است. از دولت دیگر که نیامده و نامهای که ایشان در این خصوص زدند درخواست مساعدت از یک قوه بالاتر از خودشان را داشتند که بتواند در این مسئله کمک کند. شاید قوای بیشتری هم از قوه قضائیه و هم قوه مجریه لازم است. ما در این خصوص اقداماتی صورت دادیم و وزارت اطلاعات مأموریت پیدا کرد تا گزارش دهد. در تعزیرات هم اقدامات خیلی زیادی انجام شده که بخشی از آنها نیاز به رسانهای شدن ندارد.
ربیعی تصریح کرد: با انسجامی که امروز در این زمینه داریم موفقیتهای زیادی برای کنترل این ویروس خواهیم داشت اما متأسفیم در کنار زیباییهایی که در حین کرونا و در حین بحران شاهد آن هستیم، از سازمانهای مردم نهادی دعوت میکنم که در کنار یک سازمان مثل هلال احمر قرار بگیرند. سازمانهای مردم نهاد امروز به میدان آمدند. این سازمانها تحت نظر وزارت بهداشت و آقای دکتر زالی در تهران و در استانهای دیگر تحت نظر مدیران بهداشت و درمان عمل میکنند.
وی گفت: اینها کمک میکنند که انشاالله در یک فضای سالم زندگی کنیم و در کنار این زیباییها، سوداگری هم یک واقعیت است که مبارزه با آن نیاز به کمک و مساعدت بیشتری دارد.