یکشنبه 28ام بهمن 1403

ضرورت اجرای پژوهش های کاربردی در حوزه خط و نگارش در فضای مجازی

ایرنا- در روزگار ما اینترنت و فضای مجازی بستر و ابزار اصلی «نوشتن» و «ارتباطات» است و به دلیل ارتباط گسترده با کاربران و تولید نوشتار فراوان، – ضرورت اجرای پژوهش های کاربردی در حوزه خط و نگارش در فضای مجازی شهرکرد- ایرنا- در روزگار ما اینترنت و فضای مجازی بستر و ابزار اصلی نوشتن […]

503 Views


ایرنا- در روزگار ما اینترنت و فضای مجازی بستر و ابزار اصلی «نوشتن» و «ارتباطات» است و به دلیل ارتباط گسترده با کاربران و تولید نوشتار فراوان، – ضرورت اجرای پژوهش های کاربردی در حوزه خط و نگارش در فضای مجازی شهرکرد- ایرنا- در روزگار ما اینترنت و فضای مجازی بستر و ابزار اصلی نوشتن و ارتباطات است و به دلیل ارتباط گسترده با کاربران و تولید نوشتار فراوان، به زمینه ای برای بروز مشکلات برای خط و زبان تبدیل شده است.

طی 2 دهه اخیر، ملت ها نگران تضعیف یا نابودی خط و زبان خویش شده اند و برای حفظ و حراست از زبان، خط و فرهنگ خود در برابر تهدیدات فناوری های نوین و این ابزار جدید نوشتاری، هشدارها داده اند و ساز و کارهایی طراحی و اجرایی کرده اند.

ما در روزگار تجربه های جدید در دنیای ارتباطات و نوشتن هستیم، از این دنیای جدید الکترونیکی و دیجیتالی با نام های متفاوتی چون جهان اینترنت، فضای دوم، سایبر، فضای مجازی و غیره نام می برند.

فضای مجازی به طرز فزاینده و گسترده ای به بستر و ابزار اصلی ارتباط و نوشتن تبدیل شده است.

این پدیده نوین ، زوایای مختلفی دارد و روز به روز هم بر جنبه های متنوع و متکثر آن افزوده می شود.

برای هماهنگی با این تغییرات و جلوگیری از آسیب های متفاوتی که ممکن است به وجود بیاید، باید پژوهش های نوین و مرتبطی اجرا شود.

غفلت از این دنیای جدید، می تواند در حوزه های مختلف علمی، اجتماعی و غیره آسیب زا باشد و البته داشتن برنامه برای استفاده بهینه و کاربردی از این امکانات نوین بشری، می تواند یک فرصت پیش برنده شمرده شود.

در کتاب فضای مجازی، امکانات، قوانین، روش ها و ابزار ارزیابی تألیف نجف قلی نژاد و همکاران آمده است: اینترنت که دروازه های سرزمین های ناشناخته ای را گشوده است و تاکنون به عنوان عظیم ترین انقلاب بشریت شناخته شده است، در حال تغییر رفتار ما در کار، تجارت، روابط و جامعه است.

فناوری اطلاعات، چنان با تار و پود زندگی اشخاص درهم آمیخته که نه تنها جدایی این محیط از زندگی آنها غیرقابل تصور می کند که با پیشرفت این فناوری، این آمیختگی و وابستگی لحظه به لحظه شدت یافته و ابعاد تازه و پیچیده تری می گیرد.

اینترنت می تواند معانی جامعه و موجود در جامعه ای را که ما تلاش فراوان در حفظ و حراست آن کرده ایم، دگرگون سازد و نحوه نگرش ما را در عرصه های گوناگون جامعه موجود به چالش بگیرد.

(نجف قلی نژاد و همکاران، 1390: ص 20)براساس اشاره های فوق، چنین آسیب هایی در حوزه زبان و خطّ فارسی در فضای مجازی قابل بررسی است و فارسی زبانان برای مقابله با آسیب های این دنیای الکترونیکی، برای انجام دادن یک وظیفه ملّی ، باید تلاش کنند.

پایگاه های مجازی در شکل ها ، فرم ها و ساختارهای متفاوت و جدید با استفاده از محیط گرافیکی متنوع، محیط های صدا و تصویری جذّاب و از جمله در قالب متن، به طور اثرگذاری در معرض دید مخاطبان قرار گرفته است که پژوهش در این حوزه را کاری بایسته یا ضروری کرده است.

وقت آن است که به طور گسترده و مداوم در این زمینه تلاش و کوشش شود.

این در حالی است که برای به دست آوردن آمار و اطلاعات دقیق و قابل استنادی از میزان و چگونگی آسیب رسانی اینترنت و فضای مجازی بر زبان و خطّ فارسی پیمایش و پژوهش چندانی صورت نگرفته است.

اگر چه وضعیت کلی درست نویسی و توجه به پاکیزه نویسی، آهنگی امید بخش و رو به پویایی دارد؛ اما گستردگی موضوع، نبودنِ زمینه برای مطالعات میان رشته ای زبان و ادبیات و فناوری اطلاعات، گرایش بیشتر دانشجویان زبان و ادبیات به پژوهش های ادبی، از عوامل کمبود سنجش و پژوهش در این حوزه است.

بنا بر اشارات بالا، بهتر است که دانشگاهیان و پژوهشگران، تحقیقات کاربردیِ وسیع و مختلفی در این زمینه انجام دهند تا مشخص شود که انحراف نوشتارِ فارسی از زبان معیار در فضای مجازی چه میزان است و برای مقابله با تهدیدات آن چه راهکارها و ساز و کارهایی تدوین شود؟
کلید واژه ها: فضای مجازی – مجازی – اینترنت – ارتباطات – کاربردی – جامعه – زبان – فناوری – نوین – جدید – زندگی – تولید – حراست – فارسی – هایی – لحظه – وابستگی – اجتماعی – برنامه – دروازه – نابودی – پیشرفت – مشکلات – جدایی – روابط – پدیده – طراحی – رفتار – فرهنگ – جهان

لینک منبع

قالب وردپرس