به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما، حسین سلاح ورزی در برنامه گفت و گوی ویژه خبری اظهار داشت: با تصویب آیین نامه صیانت از حقوق سهام داران و ثبات بازار انتظار میرود با نحوه درست و منطقی و علمی بازار گردانی، شاهد حرکت صحیح و منطقی بازار سرمایه کشور باشیم. پیاده سازی بازار گردانی صحیح، نیازمند حمایت و همکاری حقوقیهای بازار است.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: رشد بی سابقه بازار سرمایه در سال گذشته، حاصل عدم تعادل در نحوه بازار گردانی و مدیریت و قیمت گذاری برخی سهامها بود که طبیعتاً رشد آن چنانی بازار پس از مدتی نیازمند اصلاح این چنینی بود که ما این روزها شاهد آن هستیم.
صعود بیرویه و اصلاح شدید شاخص کل بورس نتیجه فقدان بازارگردانها
وی گفت: صعود بی رویه و اصلاح شدید شاخص کل بورس به دلیل فقدان بازار گردانی بوده است؛ ضمن اینکه در مصوبه جدید شورای عالی بورس تحت عنوان صیانت از حقوق سهامداران، ساز و کارهای ایجاد و اعمال بازارگردانی صحیح و موثر از سوی حقوقها دیده شده است.
سلاح ورزی ادامه داد: بازارگردانی موثر، سبب میشود تا قیمت سهامها از ارزش واقعی خود چندان فاصله نگیرد و با حرکتی منطقی، رشد و کاهش داشته باشند.
وی افزود: در شرایط صعودی بازار، کمبود عرضه خودنمایی میکند و در شرایط نزولی کمبود بازار، شورای عالی بورس با تصویب آیین نامه اخیر خود قصد دارد شرایطی فراهم آورد تا در زمان صعود و نزول بازار، اعتدال و تعادل میان عرضه و تقاضا برقرار شود.
سلاح ورزی در خصوص انواع حمایت از بازار سرمایه و نقش شورای عالی بورس گفت: سازمان بورس از ساز و کارهای ویژه خود برخوردار است اما در شرایط فعلی به نظر میرسد کمبود یک کانال رسمی برای دریافت شکایات و نظرات و سوالات سهامداران حقیقی بیشتر به چشم میخورد.
۵ الی ۷ میلیون نفر فعال بازار سرمایه در کشور هستند
محسن علیزاده نماینده ناظر مجلس در شورای عالی بورس نیز اظهار داشت: توسعه بازار بدون بازار گردانی در همه نمادهای بورسی امکان پذیر نخواهد بود، اگر به دنبال تقویت بازار سرمایه هستیم باید همه نمادها را به درستی بازار گردانی کنیم.
وی گفت: مصوبه جدید شورای عالی بورس هم با نگاهی مثبت و موثر به این موضوع، بازار گردانی را عاملی موثر در توسعه بازار سرمایه دانسته و برای همه نمادهای بورسی تکلیف کرده است.
علیزاده افزود: حقوقیهای بازار که روزی سود خوب بازار را تجربه کردند امروز باید بیایند و بازار را کنترل کنند اگر چنین اتفاقی نیفتاده که بازار سرمایه معنایی ندارد اگر سهام داران خرد، سرمایه خود را از بازار خارج کرده و به سمت بازارهای موازی بروند دیگر بورس باقی نخواهند ماند.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۵ الی ۷ میلیون نفر فعال بازار سرمایه در کشور هستند و مدیریت بازار ۷ میلیونی نیازمند اصلاح زیرساختها و قوانین بازار سرمایه است.
علیزاده در خصوص راه اندازی کانون صنفی سهامداران خرد، اظهار داشت: از راه اندازی این کانون حمایت میکنیم و مجلس هم تمام قد آماده دریافت پیشنویس اساسنامه این کانون صنفی میباشد.
خود شرکت هم میتواند تبدیل به یک بازار گردان شود
همچنین مهدی سدیدی عضو هیئت مدیره شرکت بورس و اوراق بهادار گفت: طبق مصوبه اخیر شورای عالی بورس از این به بعد خود شرکت هم میتواند سهام خود را خریداری کرده و تبدیل به یک بازار گردان شود. قبل از این، چنین اقدامی فقط از سوی دیگر نهادهای حقوقی و نظارتی امکان پذیر بود.
وی ادامه داد: امروز بحث عرضه سهام خزانه به عنوان پارامتری کمکرسان به بازار مطرح شد البته سهام خزانه شامل سود و حق رای نخواهد بود.
سدیدی در خصوص تخلفات ناظرین بازار و سایر ارگان اجرایی بازار گفت: در آیین نامههای سازمان بورس، تمامی جزئیات مراحل رسیدگی به تخلفات ارگان ۴ شرکت بورس مشخص و معلوم است و شاکیان میتوانند شکایت خود را به مقامات بالا دستی در سازمان بورس ارائه کنند.
شرایط اعتباری کارگزاریها باید تا سقف ۵۰ درصد افزایش یابد
روح الله میرصانعی مدیر کانون کارگزاریها در ارتباط تلفنی با این برنامه از وظایف محوله در مصوبه اخیر شورای عالی بورس بر کارگزاریها گفت: طبق مصوبه شورای عالی بورس، شرایط اعتباری کارگزاریها تا سقف ۵۰ درصد افزایش یافته است اما در حال حاضر فقط ۲۰ درصد در حال اعمال و اجرا است.
وی ادامه داد: طبق بند ۱۶ و ۱۷ این مصوبه، فعالیت و بنگاه داری بانکها مغایرتی دارد که نیازمند رسیدگی است.