دوشنبه 21ام آبان 1403

خودکفایی ۹۰ درصدی در ساخت نیروگاه/ احداث ۱۰ واحد بخار تا تابستان

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو، غلامرضا مهرداد در گفت‌وگوی ۱۸:۳۰ شبکه خبر که به موضوع خودکفایی در زمینه ساخت قطعات و تجهیزات نیروگاهی اختصاص داشت، با اشاره به خودکفایی ۹۰ درصدی کشور در زمینه ساخت قطعات نیروگاهی، عنوان کرد: گفت: در طی چهار دهه اخیر تعداد مشترکان خانگی ده برابر شده […]

436 Views



به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو، غلامرضا مهرداد در گفت‌وگوی ۱۸:۳۰ شبکه خبر که به موضوع خودکفایی در زمینه ساخت قطعات و تجهیزات نیروگاهی اختصاص داشت، با اشاره به خودکفایی ۹۰ درصدی کشور در زمینه ساخت قطعات نیروگاهی، عنوان کرد: گفت: در طی چهار دهه اخیر تعداد مشترکان خانگی ده برابر شده است و از حدود ۲.۸ میلیون به حدود ۲۸ میلیون رسیده و مصرف سرانه هم مشترک نیز تقریبا دو برابر شده است. این اعداد و ارقام حاکی از آن است که صنعت برق به چه میزان در رفاه و آسایش مردم حائز اهمیت بوده و تا چه اندازه توسعه پیدا کرده است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا کشور ما توانایی خودکفایی ۱۰۰ درصدی ساخت قطعات و تجهیزات نیروگاهی را داراست، بیان کرد: ما در حال حاضر در حال حرکت به سمت خودکفایی کامل در این عرصه هستیم.

مدیرکل دفتر پشتیبانی فنی و نظارت بر تولید شرکت تولید نیروی برق حرارتی یادآور شد: پیش از این در بخش بهره‌برداری، تعمیرات و نگهداری نیز دهه‌ها قبل به طور کامل در این بخش خودکفا شده‌ایم و در حال حاضر تمامی نیروگاه‌های ما به هیچ عنوان نیازی به نیروی خارجی ندارند و در زمینه بهره‌برداری، تعمیرات و نگهداری کاملا خودکفا شده‌ایم.

مهرداد افزود: همچنین در زمینه تعمیرات اساسی نیروگاه‌ها نیز که فعالیت بسیار مهمی است به طور کامل بی نیاز شده‌ایم و هم اکنون تعمیرات اساسی تمامی نیروگاه‌های حرارتی توسط نیروهای داخلی انجام می‌شود.

وی تاکید کرد: از سوی دیگر با تشکیل شرکت‌های توانمند داخلی عملا برای احداث نیروگاه‌های جدید هم به شرکت‌های خارجی بی نیاز شده‌ایم و نه تنها در این زمینه بلکه امکان صادرات خدمات فنی و مهندسی هم فراهم شده است و شرکت‌های داخلی توانمندی وجود دارند که در کشورهای منطقه فعال هستند و این فعالیت را ادامه می‌دهند.

وی با اشاره به اینکه بیش از ۹۵ درصد برق کشور توسط نیروگاه‌های حرارتی تامین می‌شود، گفت: نیروگاه‌های حرارتی به لحاظ پارامترهای فیزیکی تحت شرایط بحرانی مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند. در بویلرهای نیروگاه‌های حرارتی ما بخاری با فشار بالای ۲۰۰ اتمسفر با دمای بالای ۵۰۰ درجه در برخی از نیروگاه‌های ما تولید می‌شوند. برای درک بهتر این موضوع باید بدانید که فشار باد لاستیک خودرو تنها در حدود دو اتمسفر است.

مدیرکل دفتر پشتیبانی فنی و نظارت بر تولید شرکت تولید نیروی برق حرارتی در تشریح شرایط موجود در این بخش، خاطرنشان کرد: طبیعتا قطعات و تجهیزاتی که برای چنین بویلری استفاده می‌شود باید از تکنولوژی و استاندارد بالایی برخوردار باشد در غیر این صورت چنین تجهیزاتی به بمبی ساعتی برای نیروگاه و پرسنل فعال در آن مبدل می‌شود.

مهرداد تصریح کرد: هم اکنون در بخش الکتریکی تجهیزاتی با ولتاژ ۱۵ هزار ولت و در پست‌ها تا ۴۰۰ هزار ولت مشغول به فعالیت هستند. بنابراین بایستی این تجهیزات از استانداردها و کیفیت ساخت بالایی برخوردار باشند تا امکان بهره‌برداری مستمر و مطمئن از آن‌ها وجود داشته باشد.

وی ادامه داد: در توربین ژنراتورهای نیروگاه‌های بزرگ هم بخش چرخنده آن‌ها با وزن بالای ۱۰۰ تن با حدود سه هزار دور در دقیقه می‌چرخد در حالی که بخش‌های ثابت این توربین‌ در حد میلیمتر با هم فاصله دارند.

مدیرکل دفتر پشتیبانی فنی و نظارت بر تولید شرکت تولید نیروی برق حرارتی یادآور شد: خوشبختانه با تلاش‌های جدی صورت گرفته صنعت برق در سال‌های گذشته شرایطی فراهم شده است که قطعات مورد نیاز این بخش با بالاترین تکنولوژی ساخت در کشور انجام می‌شود و جزو کشورهای هستیم که قطعات داغ توربین‌های گازی را که تنها چند کشور قادر به تولید آن هستند در داخل کشور ساخته می‌شود.

مهرداد در بخش دیگری از سخنان خود به ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ظرفیت نامی نیروگاه‌های گازی و سیکل ترکیبی به ۴۸ هزار و ۵۰۰ مگاوات و نیروگاه‌های بخار به ۱۶ هزار مگاوات رسیده است. هم اکنون ۸۵ درصد ظرفیت نیروگاه‌های کشور حرارتی است و بیش از ۹۵ درصد انرژی الکتریکی توسط نیروگاه‌های یاد شده تولید می‌شود.

ظرفیت نیروگاه‌های کشور به ۸۰ هزار مگاوات رسیده است

مدیرکل دفتر پشتیبانی فنی و نظارت بر تولید شرکت تولید نیروی برق حرارتی با تاکید ظرفیت نیروگاه‌های کشور به حدود ۸۰ هزار مگاوات رسیده است، خاطرنشان کرد: براین اساس از نظر قدرت نصب شده در دنیا رتبه چهاردهم و در منطقه رتبه نخست را کسب کرده‌ایم.

وی یادآور شد: در مقایسه با چند دهه گذشته به طور متوسط سالیانه ۶.۵ درصد رشد ظرفیت داشته‌ایم و با نرخ رشد جمعیت و نیاز به مصرف بایستی هر ۱۰ تا ۱۲ سال تمام ظرفیت نیروگاه‌های کشور را دو برابر کنیم.

۶۰ درصد تولید نیروگاه‌های حرارتی بر عهده بخش خصوصی است

مهرداد با اشاره به اینکه حدود ۶۰ درصد تولید نیروگاه‌های حرارتی بر عهده بخش خصوصی است، ادامه داد: با وجود اینکه بخش خصوصی طی سالیان اخیر مشکلات زیادی به لحاظ منابع مالی و کمبود نقدینگی داشته است ولی تمام تلاش خود را کرده‌اند تا به آمادگی ۹۹ درصدی نیروگاه‌ها در تابستان سالیان گذشته دست پیدا کنیم و امیدواریم این روند در سالیان پیش‌رو هم به همین شکل ادامه پیدا کند.

مدیرکل دفتر پشتیبانی فنی و نظارت بر تولید شرکت تولید نیروی برق حرارتی در پاسخ به این سوال که برای مشارکت بیشتر بخش خصوصی چه تمهیداتی را در نظر گرفته‌اید، گفت: این مسئله قدری به مباحث کلان‌تر باز می‌گردد چرا که قیمت برق باید حداقل در حدی باشد که مانند سایر کالاها فضای کسب و کار خود را داشته باشد.

وی تصریح کرد: زمانی که قیمت در نظر گرفته شده برای خرید برق از مشترک پایین‌تر از هزینه‌های تعمیر و نگهداری است طبیعتا فضای کسب و کار در این بخش آنگونه که باید شکل نمی‌گیرد و بخش خصوصی نیز اگر قیمتی را که برای خرید برق از طریق بازار برق برای آن در نظر گرفته است کفاف هزینه‌هایش را ندهد طبیعتا دچار مشکل می‌شود.

مهرداد تاکید کرد: مجموعه وزارت نیرو و صنعت برق امیدوار است با شرایط جدیدی که در زمینه قانون گذاری و تصوسی مصوبات پشتیبانی کننده ایجاد خواهد شد بتوانیم شرایط را این وضعیت خارج کنیم و رونق خوبی را در این بخش ایجاد کنیم.

مدیرکل دفتر پشتیبانی فنی و نظارت بر تولید شرکت تولید نیروی برق حرارتی در بخش پایانی به تفاوت نیروگاه‌های حرارتی اشاره کرد و گفت: نیروگاه‌های سیکل ترکیبی نیروگاه‌های هستند که بالاترین راندمان را در اختیار دارند و این نوع از نیروگاه‌ها در دنیا در حال توسعه هستند.

وی یادآور شد: ما نیز از اوایل دهه هفتاد استفاده از این نوع نیروگاه‌ها را در مجموعه صنعت کشور داشته‌ایم و در حال حاضر حدود ۲۴ هزار مگاوات نیروگاه سیکل ترکیبی در کشور ایجاد شده است و تقریبا ۲۰ هزار مگاوات هم نیروگاه گازی داریم که نیمی از این مقدار ظرفیت نیروگاه بخار باید به آن متصل شود تا تبدیل به سیکل ترکیبی شود.

مهرداد تصریح کرد: بخش بخار نیروگاه‌های گازی هم نیروگاه‌های هستند که انرژی حرارتی خود را از اگزوز توربین گاز دریافت می‌کنند و به نیازی به سوخت ندارند و به اندازه یکی از واحدهای گازی بدون مصرف سوخت برق تولید می‌کنند.

بهره‌برداری از ۱۰ واحد بخار تا پیک تابستان سال آینده

مدیرکل دفتر پشتیبانی فنی و نظارت بر تولید شرکت تولید نیروی برق حرارتی خاطرنشان کرد: به همین دلیل ظرفیت را ۱.۵ برابر و به تناسب راندمان را نیز ۱.۵ برابر افزایش می‌دهند. بنابراین جهت گیری ما به این سمت و سو است و تابستان آینده حدود ۱۰ واحد بخار از این نوع به شبکه سراسری اضافه می‌شود.

وی عدم تراز تولید و مصرف در کنار رشد مصرف را عامل مهم بروز مشکلات تابستان امسال بخش برق دانست و گفت: برای رفع این مشکل بایستی افزایش تولید و مدیریت مصرف از سوی مشترکان در دستور کار قرار بگیرد تا مشکلات این بخش در سال‌های پیش‌رو تکرار نشود.

لینک منبع

قالب وردپرس