بی طرفی؛شرط موفقیت اجرای مبادلات بینالمللی بر پایه بلاکچین
به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک،به نقل ستاد خبری هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت، محمدجواد صمدی در خصوص چالشهای اجرایی در مسیر عملیاتی کردن فناوری بلاکچین در کشور، افزود: اولین مسئله این است که در کشور تمرین کار غیرمتمرکز (Decentrilized) نداریم. صورتمسئله در حوزه بلاک چین یادگیری روشهای غیرمتمرکز است زیرا تاکنون عمده […]
به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک،به نقل ستاد خبری هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت، محمدجواد صمدی در خصوص چالشهای اجرایی در مسیر عملیاتی کردن فناوری بلاکچین در کشور، افزود: اولین مسئله این است که در کشور تمرین کار غیرمتمرکز (Decentrilized) نداریم. صورتمسئله در حوزه بلاک چین یادگیری روشهای غیرمتمرکز است زیرا تاکنون عمده فعالیتهای نهادهای ما بهصورت متمرکز (Centralized)، انفرادی و جزیرهای بوده است.
وی افزود: در فضای بلاکچین باید حرکت در مسیر تأمین منافع جمعی باشد تا فعالیتهای غیرمتمرکز در این بخش شکل گیرد، ما خیلی تجربه موفق کار تیمی و مشترک نداریم و معمولاً منافع شخصی را به منافع مشترک و گروهی ترجیح میدهیم و این روحیه زیربنای تشکیل انجمنهای (Community) واقعی موردنیاز رو سخت میکند.
این کارشناس حوزه پرداخت تصریح کرد: چالش دیگر در این حوزه نبود استانداردها است. وجود استانداردها بهعنوان یکزبان مشترک در کارگروهی و غیرمتمرکز یک اصل مهم است. در حوزه بلاکچین هم به دلیل نبود یک مجموعه استاندارد مشخص بهطورمعمول در مذاکرات و مشارکتها چالشهایی پیش میآید که رفع کردن آنها مستلزم زمان و هزینه قابلتوجه است.
صمدی افزود: لذا تدوین استانداردها و ایجاد ادبیات مشترک حوزه بلاک چین امری ضروری است.
وی نبود نیروی انسانی آموزشدیده و متخصص را چالش دیگر در حوزه بلاکچین دانست و یادآور شد: نیروی انسانی و متخصص در حوزه فناوری بلاکچین در کشور تربیت نشده است. ازاینرو زمانی که وارد کار اجرایی میشویم با خلأ جدی ابزار و نیروی انسانی مواجه هستیم.
مشاور مدیرعامل شرکت پرداخت الکترونیک پارسیان، چالش بعدی را نقض حریم خصوصی (Privacy) در فناوری بلاک چین عنوان کرد و گفت: در بلاک چین یک سری اطلاعات مثل ماندهحساب به اشتراک گذاشته میشود، که خود نقض حریم خصوصی افراد است و برای حل این چالش باید به دنبال راهکار بود. برخی از راهکارها ارائهشده که فلسفه شفافسازی بلاکچین را زیر سؤال میبرد و این امر نیازمند پژوهشهای بیشتری است.
صمدی، یکی از مزیتهای جدی فضای بلاکچین را در حوزه مبادلات بینالمللی دانست و یادآور شد: اگر با پیادهسازی فناوری بلاکچین بتوان شرایطی را فراهم کرد که کشورهای متعدد و ذینفعان با ملیتهای مختلف بتوانند روی شبکه بلاک چین مشترک فراملی تراکنش انجام دهند، میتواند در این حوزه موفق عمل کند.
وی ادامه داد: اما چالش اصلی در این حوزه قوانین مختلف محلی است، به این معنی که در هر کشوری که محل انجام تراکنش است ضرورت دارد قوانین محلی رعایت شود و در برخی مواقع این موضوع مانع از بهرهبرداری از فضای برهم زننده (Distributive) بلاک چین میشود.
این کارشناس حوزه پرداخت تأکید کرد: بهمنظور موفقیت در فضای بلاک چین باید این فناوری بیطرف عمل کند و اجازه بدهد، قوانین محلی کنشگر یک تراکنش در بلاک چین اعمال شود.
وی افزود: در حوزه قانونگذاری و تنظیم مقررات (Regulatory) در کشور، رویکرد فعالانهای نداریم و برای قانونی جلوه دادن فعالیتهای انجامشده در حوزه بلاک چین مجبوریم به تفاسیر و برداشتهای وکلا رجوع کنیم تا به اصل قانون، که البته این موضوع هم میزان اعتماد مردم را به این فناوری کم میکند و هم اینکه میزان سرمایهگذاری در این بخش محدود خواهد بود.
صمدی در پایان گفت: تمام این چالشها راهکارهایی اجرایی دارد که در کشور بهمنظور عملیاتی کردن این فناوری در دست بررسی است و ما بهعنوان یک فعال این حوزه در تلاشیم که برای هر یک از چالشها پیشنهادی منطقی و شدنی ارائه کنیم.
یادآور میشود، هشتمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت با موضوع انقلاب بلاکچین در روزهای ۹ و ۱۰ بهمنماه ۹۷ در مرکز همایشهای برج میلاد برگزار میشود.