جمعه 2ام آذر 1403

ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی از سامانه نیما تأمین می‌شود

به گزارش خبرنگار مهر، علی صالح آبادی در برنامه زنده میز اقتصاد شبکه یک سیما درباره وضعیت تأمین ارز کالاهای اساسی در پاسخ به پرسشی درباره مسدودی کل حساب واریز یارانه اظهار کرد: این که کل حساب مسدود می‌شود صحت ندارد و صرفاً پولی که جدید از سوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها واریز شده قابل برداشت […]

202 Views



به گزارش خبرنگار مهر، علی صالح آبادی در برنامه زنده میز اقتصاد شبکه یک سیما درباره وضعیت تأمین ارز کالاهای اساسی در پاسخ به پرسشی درباره مسدودی کل حساب واریز یارانه اظهار کرد: این که کل حساب مسدود می‌شود صحت ندارد و صرفاً پولی که جدید از سوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها واریز شده قابل برداشت نیست ولی پول‌های قبلی افراد در همان حساب قابل برداشت است.

وی درباره وضعیت ارزی کشور پس از هدفمندی یارانه‌ها گفت: روشی که در گذشته برای تأمین ارز کالاهای اساسی استفاده می‌شد عوارض بسیار زیادی داشت و به هیچ وجه قابل دفاع نبود اما در حال حاضر روش پرداخت تغییر کرده است.

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: قبلاً ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردکننده داده می‌شد اما در حال حاضر ارز نیمایی به وارد کننده داده می‌شود ولی مابه التفاوت آن به خود مردم برگشت داده می‌شود.
صالح آبادی گفت: یکی از عوارض تأمین ارز یارانه‌ای برای وارد کننده این بود که به دلیل وجود شکاف ۲۰ هزار تومانی میان ارز نیمایی و ارز دولتی لذا بیش از آنچه نیاز کالایی کشور بود واردات صورت می‌گیرد اما الان با اجرای این طرح خواهیم دید که واردات ما قطعاً کاهش خواهد یافت و به میزان نیاز می‌رسد.

به گفته صالح آبادی واردات اضافه کالای خصوصاً کالاهای اساسی به دلیل اختصاص ارز ارزان به آن، سبب قاچاق کالا به کشورهای منطقه و همسایه می‌شد بویژه در حال حاضر که به دلیل جنگ روسیه- اوکراین، قیمت کالاهای اساسی در دنیا گران شده بسیاری از کشورها تعرفه واردات کالای اساسی را صفر کرده اند اما ما کالای اساسی ارزان وارد می‌کردیم و در نتیجه مازاد آن به کشورهای همسایه قاچاق می‌شد.

رئیس کل بانک مرکزی دومین عارضه اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به وارد کننده را لطمه به تولید کننده داخلی عنوان و بیان کرد: برای تولید کننده داخلی صرف نمی‌کرد تا کالایی که واردات آن ارز ارزان دریافت کرده، تولید و با قیمت کالای وارداتی رقابت کند. یعنی هم تولید کننده و هم مصرف کننده نهایی متضرر می‌شدند.

وی تصریح کرد: سومین عارضه اختصاص ارز دولتی به وارد کننده این بود که بخشی از یارانه ارز دولتی دست مردم نمی‌رسید چون در مرحله توزیع دلالان زیادی وجود داشتند و عوامل توزیع و همچنین دستمزدها نیز سبب می‌شد تا بخشی از این یارانه کسر شود و بخشی از آن به جیب واسطه‌ها برود نه مردم.

صالح آبادی با تاکید بر اینکه از این پس وارد کننده ها بر اساس نرخ نیما اقدام به واردات کالا می‌کنند گفت: ممکن است اصلاح قیمتی در کالاها رخ بدهد ولی مابه التفاوت آن به صورت یارانه نقدی به مردم داده می‌شود.

وی تاکید کرد: واریز یارانه نقدی تا زمان تأمین زیرساخت‌های کالابرگ الکترونیکی ادامه خواهد داشت.

این مقام مسئول ارشد نظام بانکی با تاکید بر اینکه تا پیش از اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها، ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات کالاهای اساسی از محل فروش نفت صورت می‌گرفت و در انحصار دولت بود بیان کرد اما در حال حاضر علاوه بر تأمین ارز از سوی دولت، وارد کننده می‌تواند از محل ارز بازگشت از صادرات کالاهای نفتی و غیرنفتی از سامانه نیما به شکل رقابتی تأمین ارز کند.

رئیس کل بانک مرکزی درباره کالابرگ الکترونیکی گفت: در یکی از استان‌ها به شکل آزمایشی زیرساخت‌های استفاده از کالابرگ الکترونیکی در حال تست است و اگر موفق شود از این بستر (کالابرگ الکترونیکی) می‌توان خرید کالاهای اساسی را انجام داد.

به گفته صالح آبادی استفاده از کالابرگ الکترونیکی زیرساخت فنی و دستگاه‌های پز جدید می‌خواهد ولی استفاده مردم از کارت‌های بانکی مرسوم و در اختیار آنها است و کارت جدیدی صادر نمی‌شود. هر زمانی که زیرساخت‌ها فراهم شود با اطلاع رسانی قبلی و آموزش به مردم، استفاده از کالابرگ الکترونیکی رایج خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: متولی تأمین زیرساخت‌های کالاهای الکترونیکی، وزارت اقتصاد است و بانک مرکزی و شبکه بانکی نیز با وزارت اقتصاد همکاری خواهند کرد.

صالح آبادی افزود: برآوردهای ما حاکی است تأمین زیرساخت‌های کالابرگ الکترونیکی دو ماه زمان می‌برد که برای خرید نان و سایر کالاهای اساسی از قبیل مرغ و گوشت در فروشگاه‌ها کاربرد دارد و دستگاه پز جدید نصب خواهد شد. اگر در این دو ماه زیرساخت‌ها فراهم نشود واریز نقدی یارانه کماکان ادامه خواهد داشت.

بیشترین ذخایر ارزی تاریخ بانک مرکزی را داریم

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه در شرایط جدید ساماندهی یارانه کالاهای اساسی، تهیه ارز به مراتب راحت تر از تأمین دلار ۴۲۰۰ تومانی خواهد بود، گفت: ما نفتی که در اسفند و بهمن سال گذشته با نرخ‌های بالای بشکه‌ای ۱۰۰ دلار فروختیم در حال وصول است؛ در دو روز قبل سامانه نیما ۵۳۲ میلیون دلار تأمین ارز داشت. روز گذشته ۲۳۰ میلیون دلار در سامانه نیما ارز تأمین شد.

وی خاطرنشان کرد: تقاضای ارز در سامانه نیما به مراتب کمتر از عرضه شده و دیگر مانند گذشته با انباشت تقاضا مواجه نیستیم؛ طی دو ماهه نخست امسال ۴.۲ میلیارد دلار تأمین ارز در سامانه نیما صورت گرفت که رشد ۱۰۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته رخ داده است. میزان عرضه ارز دو برابر این رقم برای تقاضا بوده است.

صالح آبادی درباره علت افزایش قیمت دلار در معادلات روز جاری گفت: ما در بازارهای رسمی به اندازه کافی تأمین ارز داریم. برنامه ما این است که ارز بازارهای رسمی تحت هر شرایطی تأمین شود. منظور از بازارهای رسمی، یکی واردات اعم از کالاهای اساسی و غیر اساسی است و دیگری نیاز اسکناس ارزی کشور است که از طریق بازار متشکل ارزی صورت می‌گیرد.

وی ادامه داد: سال گذشته بیش از ۵۵ میلیارد دلار تأمین ارز برای واردات انجام شد و امسال با شرایط ارزی ایجاد شده قطعاً ارز بیشتری نسبت به سال قبل تأمین خواهد شد. همچنین در بازار متشکل ارزی نیز نیاز اسکناس ارزی برای سفر مردم، دانشجویان خارج از کشور، بیماران اعزامی به خارج و … تأمین می‌شود.

صالح آبادی با تاکید بر اینکه سال گذشته دو میلیارد دلار و یورو (معادل دلاری یورو) در بازار متشکل ارزی تأمین ارز داشتیم بیان کرد: نرخ واقعی ارز پایین‌تر از آنچه در بازار آزاد می‌بینیم، است. بانک مرکزی مصمم است تأمین ارز کند تا قیمت دلار کاهش یابد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا منظور از تأمین ارز، دلارپاشی در بازار آزاد است گفت: ما به عنوان بازارساز هم در بازار نیما حضور مؤثر داریم و ارز حاصل از فروش نفت، گاز، میعانات گازی و غیر آن را در بازار نیما عرضه می‌کنیم و هم در بازار متشکل ارزی اقدام به عرضه اسکناس خواهیم کرد.

رئیس کل بانک مرکزی با تاکید براینکه ذخایر ارزی کشور در حال حاضر بیشترین میزان ذخایر اسکناس خارجی در تاریخ بانک مرکزی است گفت: بانک مرکزی در فضای غیررسمی نیز حسب نیاز حضور خواهد داشت.

لینک منبع

قالب وردپرس