به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، همانطور که میدانیم سهم بزرگی از آهن کشور از کارخانههای داخلی همچون ذوب آهن اصفهان و فولاد خوزستان تأمین میشود، پس نباید از قیمت دلار تأثیر بپذیرد. اما از سوی دیگر، قطعات اولیه همین کارخانهها از کشورهای دیگر وارد میشوند و همین امر میتواند با افزایش مخارج این کارخانهها بر قیمت محصول نهایی آنها اثرگذار باشد.
با ما همراه باشید تا این مسئله را دقیقتر مورد بررسی قرار دهیم.
خبرگزاریها در مورد قیمت آهن چه میگویند؟
در این روزها قیمتها را باید از یک با توجه به بروز پاندمی کرونا مورد بررسی قرار داد و از سوی دیگر تحریمها، عبور قیمت دلار از مرز بیست هزار تومان و اثرات روانی آن بر جامعه، بورس، اثری که کرونا بر روابط کشورها با یکدیگر گذاشته و اثر آن بر طرز کار کارخانهها را مطالعه کرد.
این بازار آشفته به ایران محدود نمیشود و در بعضی از جهات یک مسئله جهانی است. قیمتها روز به روز رو به افزایش است. گاهی دیده میشود در چنین شرایطی با جرایمی چون احتکار رو به رو میشویم که خود به افزایش بیشتر قیمتها دامن میزند. برای فعالان این بازار بسیار مهم است که در سریعترین زمان ممکن در جریان قیمت بازار آهن آلات قرار بگیرند. برای این موضوع میتوانند به سایتهای مختلفی مراجعه کنند، به طور مثال برای ملاحظه قیمت آهن میتوانند به این سایت مراجعه کنند:
https://ahanonline.com
اگر بخواهیم نگاهی جزئیتر به بازار آهن آلات داشته باشیم، از نظر پروفیل میتوان گفت بازار تقریباً خالی شده؛ ورق پروفیل نایاب و تنوع اندازههای موجود قوطی پروفیل بسیار کم شده است. همین مسئله در مورد میلگرد نیز اتفاق افتاده است. خبرگزاریها علت این موارد را نبود مواد اولیه کارخانهها دانستهاند. همانطور که میدانید با کاهش عرضه محصول از سوی کارخانهها، بدون شک قیمت افزایش پیدا خواهد کرد. این افزایش قیمت دلیل مزید بر سایر دلایلی است که تاکنون ذکر کرده بودیم.
اثر کرونا بر قیمت آهن در بازار
اما پاندمی کرونا در ابتدا تأثیری معکوس بر قیمتها گذاشت. بسیاری از کارخانهها با شروع همهگیری ویروس کووید ۱۹ از یک طرف برای حفظ پروتکلهای بهداشتی برای کارگران و از طرف دیگر به خاطر توقف صادرات و واردات بین کشورها به حالت نیمه تعطیل درآمدند که منجر به بیکاری، کاهش تقاضا و در نتیجه کاهش قیمت بسیاری از محصولات شد. در این دوران بسیاری از کارشناسان اقتصادی پیشبینی کردند که این رکود برای مدت نسبتاً طولانی ادامه داشته باشد.
متأسفانه یا خوشبختانه در دو ماهه اول سال در کشور ما ساختمان سازی طبق روال گذشته به کار خود ادامه داد. در نتیجه شیب افت قیمت مصالح ساختمانی آهنی مانند میلگرد، تیرآهن و پروفیل نسبت به بازار سایر محصولات شیب ملایمی بود.
حتی بعد از مدتی که طبق دستور رئیس جمهور، اوضاع کار کارخانهها و ادارات به روال عادی برگشت و پزشکان نیز اعلام کردند که ممکن است مجبور شویم تا سالها با کرونا زندگی کنیم، اندک اثراتی که این ویروس خطرناک جهانی بر صنایع گذاشته بود نیز از بین رفت و قیمتها نیز به سیر گذشته خودشان را پیش گرفتند.
قیمت آهن در بازار ایران و قیمت دلار
اخیراً به دلیل اعمال تحریمها، قیمت دلار با شیب شدیدی رو به افزایش گذاشته و حتی مرز روانی ۲۰ هزار تومان را نیز رد کرده است. بدون شک این مسئله میتواند روی قیمت مواد اولیه تولیدی کارخانهها اثرگذار باشد. به طوری که میبینیم قیمت بسیاری از اجناس، روند لحظهای پیدا کرده و ممکن است در هر لحظه و هر روز جا به جا شود.
بورس نیز تا حد زیادی از قیمت دلار و البته کمی هم از مقدار صادرات شرکتها اثر میپذیرد و با توجه به این که این دو عامل (بورس و دلار) هر دو در جهت افزایش قیمت آهن آلات در بازار عمل میکنند احتمالاً این سیر صعودی مدتی ادامه داشته باشد. به خصوص که کارشناسان اقتصادی از ادامه روند افزایش قیمت دلار خبر دادهاند.
اثر بورس بر افزایش قیمت آهن
البته در این میان نباید از ورود عده زیادی از جامعه به بورس نیز غافل ماند. این حجم زیاد جمعیتی که به بورس وارد میشوند با خود پولی به همراه میآورند و قصد دارند در معاملات سهامی بخرند با این هدف که ارزش پولشان کاسته نشود. بخشی از این پول وارد سهام کالا خواهد شد و صف خریدهای ایجاد شده برای خرید سهام انواع صنایع و از جمله صنایع مربوط به آهن مثل پروفیل، شمش فولاد و … خود به افزایش بیشتر قیمتها دامن خواهد زد.
نتیجه گیری
این طور که به نظر میرسد آشفتگی بازار خودرو کم کم به بازار سایر صنایع کشور نیز کشیده شده و اکنون دامن بازار آهن کشور را گرفته است. به خصوص پروفیل که علاوه بر نایاب شدن محصول در بازار در حال معامله با قیمتهای کذایی است و به خریداران وعده تحویل محصول در شهریور ماه داده میشود!
عدم کنترل قیمت دلار که بر قیمت بسیاری از محصولات اثر گذاشته از یک طرف و بیقانونی و هرج و مرج از طرف دیگر بازار صنایع کشور را به سویی میبرد که معلوم نیست در نهایت به سود چه کسی باشد. این مسئله در مورد قیمت آهن آلات اهمیت بیشتری پیدا میکند؛ چراکه یکی از محصولات اساسی هر کشوری آهن و فولاد است که در صنایع مهمی همچون ساختمان سازی، خودروسازی، تولید قطعات و ماشین آلات مورد نیاز سایر کارخانهها و … کاربرد دارد.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.